Zamislite zgradu sa solanim panelima u istom boji. Da li je o to moguće? Upravo na tome rade: Tehnički univerzitet Danske, Danski tehnološki institut i još nekoliko kompanija koje su udružile snage u novom projektu radi testiranja i usavršavanja nove vrste solarnih panela. Ovi solarni paneli moći će i da se oboje, i tako se prilagođavati izgledu svake zgrade.

 Peter Poulsen, iz DTU Fotonik, koji je i šef istraživačkog dela projekta, kaže da ispituju da li solarni paneli mogu biti obojeni bez narušavanja njihovih kvaliteta i performansi.

 Potrošnja energije u zgradama čini skoro 40% ukupne potrošnje energije u Danskoj, pa je integracija solarnih ćelija u građevinske materijale sve važnija kako bi ova zemlja postala nezavisna od fosilnih goriva do 2050.

Nova metoda bojenja

 Mnogo različitih metoda bojenja solarnih panela je već testirano u Danskoj i u celom svetu. Međutim, problem je u tome što bojenje može da smanji kapacitet solarnih panela da prihvate sunčevu svetlost, a da to spreče je i glavni zadatak naučnika i kompanija okupljenih oko ovog projekta.

 Kompanija Danish Solar Energy Ltd. razvila je novu metodu za proizvodnju obojenih solarnih panela koja podrazumeva postavljanje solarnih ćelija iza posebnog prozirnog filma. Ovaj film veoma malo utiče na njihove performanse, a može da se oboji u željenu boju. Cilj istraživanja je da se ova metoda usavrši, ističe Poulsen.

 Učesnici u ovom razvojnom projektu se nadaju da će na kraju imati novu vrstu solarnih panela koji se mogu prilagoditi različitim zahtevima većine zgrada i kupaca. Da bi novo rešenje zadovoljavalo i estetske standarde u projekat su uključene i arhitekte.

 Danska se ne može takmičiti u proizvodnji jeftinih solarnih ćelija, ali može da doprinese tehnološkim rešenjima za budućnost kada je reč o rešenjima za integrisanu gradnju. Poulsen kaže da ova zemlja ima jake kompanije i široko znanje koje od Danske može napraviti lidera u ovoj oblasti ako svi rade zajedno.

 Projekat je podržan od strane Programa za razvoj i demonstraciju energetske tehnologije (EUDP), koji predstavlja sistem javnih subvencija za podršku i razvoj novih energetskih tehnologija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.