Povodom 160 godina od Teslinog rođenja, 10.jul 1856.godine, otkriven je spomenik naučniku Nikoli Tesli u Karađorđevom parku u Beogradu. U Srbiji se Dan nauke obeležava na datum rođenja ovog srpskog naučnika, ujedno je organizovan i veliki broj manifestacija širom Srbije, svakako je pažnju privuklo i otkrivanje trećeg spomenika poznatom naučniku u Beogradu. U planu je i postavljanje replike Teslinog transformatora snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara.


Ono što su do skoro bile samo glasine, sada je postalo zvanično, a iz kompanije Festo sa zadovoljstvom objavljuju da je VG i VS serija pneumatskih ventila proširena sa dva nova pneumatska ventila: “VUVG…-S” i “VUVS…-S”. Radi se o pneumatskim ventilima koje odlikuje povoljna cena, kompaktne dimenzije (VUVG) i velika izdržljivost (VUVS). Opširnije o ovim novim Festo komaponentama možete pogledati na sledećim linkovima:

VUVG-S_festo_ventili_pneumatika_autimatizacija_automatika.rs


Kompanija Eaton je obogatila svoj proizvodni program kompaktnih frekventnih regulatora PowerXL DC1 modelom velike snage od 22 kW. Ovo omogućava rešenja za pogone od 0,37 do 22 kW, koji su laki za rukovanje i brzo se puštaju u rad. Time ova kompanija za upravljanje energijom proizvođačima mašina u sistem integratorima stavlja na raspolaganje alat za izvođenje jednostavnih primena velikih performansi, korišćenjem poznate serije frekventnih regulatora na efikasan i ekonomičan način. Tipične primene koje obuhvata proizvodni program DC1 uključuju pumpe, transportne trake, rotirajuće mašine, sisteme za premazivanje i mašine za punjenje.

frekventni_regulator_eaton_powerxl_dc1_22kw_automatika.rs


Kompanija Honeywell Process Solutions (HPS) objavila je da je Experion HS automatizacioni sistem implementiran u rafineriju Ilski (Komapnija Kuban Gas&Oil), jednoj od najvećih ruskih rafinerija na teritoriji regiona Krasnodar. Ovaj sistem omogućuje smanjenje troškova i poboljšanje proizvodnje, uz održavanje visokog nivoa bezbednosti. Honeywell isporučuje kompletan automatizacioni sistem baziran na hibridnim kontrolerima HC900. Sistem se bazira na AT-5 destilacione jedinice koji imaju protok od 1.5 miliona tona na godišnjem nivou. Instaliran Experion HS podržava više od 8000 ulaza i izlaza, radi na 10 operativnih stanica, prati i kontroliše veliki broj softvera, mrežnih čvorišta i komunikacija u Ilski rafineriji.

howeywell_experion _hs_automatizacija_kuban_gas_and_oil_automatika.rs


Svake godine na Eurobot takmičenju smo svedoci velike borbe i nadmidrivanja između robota, sada sa IR Beacon u kombinaciji sa IR click dobijamo idealan spoj je za timove koji imaju po dva robota. IR Beacon, kompanije mikroElektronika, je kao svetionik za IR prijemnike, ima devet infracrvenih dioda raspoređenih u polukrug. Sočivo baca signal pod uglom od ±25 stepeni, i to radi svaka dioda. Kada se poveže sa IR click prijemnikom podaci se šalju kao PWM ili UART signal, komunikacija se odvija na frekvenciji od 38 kHz (frekvencija prijemnika). Domed IC Beacon-a je oko pola metra.

ir-beacon-click-mikroelektronika_ir_click_robotika_eurobot_srbija_automatika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.