Avion Solar Impulse 2 poleteo je u ponedeljak 11.07. iz Sevilje na jugu Španije kako bi na solarni pogon doleteo do Kaira u predzadnjoj etapi svog puta oko sveta.

Solarnim avionom upravlja švajcarac Andre Boršberg (63) koji je poslednji put na ovom putu poleteo u 06:20 časova po lokalnom vremenu na 16. etapi koja bi trebala da traje oko 50 sati.

Solar Impulse 2 bi trebao da nadleti Sredozemno more i pređe vazdušni prostor Alžira, Tunisa, Italije, Malte i Grčke. Na ovom linku može da se prati let Solar Impulsa:

https://www.flightradar24.com/SOLAR2/a4f77dc

01_ABB-SI_solar_impuls_2_automatika.rs

Foto: ABB

Solar Impulse 2 težak je 1,5 tonu, koliko i obični putnički automobil, širok je kao Boeing 747, leti prosečnom brzinom od 50 km/h zahvaljujući baterijama koje se pune solarnom energijom putem 170.000 fotonaponskih ćelija koje se nalaze na krilima. Baterije su tolikog kapacitetada obezbeđuju noćni let podjednako kao i let tokom potpuno sunčanog dana. Solar Impulse 2 će preleteti ukupno 35.000 kilometara.

Prema predviđanjima posade, avion bi trebao da sleti u glavni grad Egipta u sredu, 13. jula oko podneva, nakon čega bi trebao da krene na 17. etapu puta prema Abu Dabiju (UAE) odakle je i poleteo 09.03.2015.

Pionirski avion Solar Impulse 2 pokazuje budućnost prevoza i dokazuje da najnovija generacija održivih tehnologija može da omogući novu eru ekološki prihvatljivih saobraćajnih rešenja.

Solar Impulse 2 se oslanja na najnovije generacije solarnih ćelija, baterija i laganih komponenata da bi mogao da ostvari ovaj naizgled nemogući zadatak leta oko sveta bez konzumiranja bilo kakvih fosilnih goriva. Andre Boršberg je primetio: “Ovaj avion je u biti leteća pametna mreža koja koristi energiju prikupljenu iz obnovljivih izvora, a zatim je pruža korisnicima na efikasan način kroz dugo vremensko razdoblje.”

Drugi pilot Bertran Pikar, inicijator i rukovodilac projekta Solar Impulse, rekao je: "Svet bi mogao biti puno energetski efikasniji ako se sve ove tehnologije implementiraju na širokom planu. To je upravo ono što naši partneri iz ABB-a rade – primena ovih inovacija od kojih će ceo svet imati koristi.” Direktor ABB Grupe Ulrih Špichofer ističe da ABB pruža širok spektar proizvoda i rešenja koja povećavaju efikasnost transportnih sistema uz istovremeno smanjenje njihovih uticaja na okolinu na više frontova. "U ABB-u nastojimo da pronađemo nove načine za pokretanje sveta bez konzumiranja zemlje.” rekao je Špichofer.

Pilot-Bertran-u-Solar-Impulse-avionu_abb_srbija_automatka.rs

Selfi pilota Bertran Pikara dok upravlja Solar Impulsom 2 na ruti od Pensilvanije do Dejtona, Ohajo.

Foto: Reuters

Električni autobusi i druga električna prevozna sredstva postaju mnogo praktičnija i stoga sve prihvaćenija zahvaljujući razvoju novih stanica za brzo punjenje koje mogu napuniti bateriju u najnovijim vozilima za samo nekoliko minuta. Novi javni sistem autobusa u Ženevi, a jedan je trenutno u izgradnji u Namuru, u Belgiji, koristi ABB-ove brze punjače koji obezbeđuju isplativ prevoz bez štetnih emisija. Urbana e-mobilnost poboljšava i kvalitet vazduha i smanjuje zagušenja u gradskim centrima širom sveta.

Nedavne inovacije su pružile više održivih rešenja i u pomorskom transportu. ABB-ovi sistemi propulzije Azipod, koji smeštaju visoko efikasan elektromotor u kapsulu koja je učvršćena na trupu velikih brodova, pružaju dramatično povećanje energetske efikasnosti i upravljanja. ABB-ovo rešenje OCTOPUS koristi podatke, pametne senzore i naprednopovezivanje kako bi pružio smernice za najefikasnije rute koje operateri na brodu treba da prate, dok u isto vreme daje upozorenja na potencijalne opasnosti.

Solar Impulse 2 predstavlja samo uvodnu fazu novog zlatnog doba ekološki prihvatljivog transporta. “Svedoci smo velikih novih mogućnosti u oblasti održivog transporta”, komentarisao je Špichofer. “Nedavna tehnološka dostignuća otvaraju put do velikog napretka u oblasti energetske efikasnosti i produktivnosti. Mi smo tek na početku ostvarivanja punog potencijala tih promena.”

O komapniji ABB:

ABB u Srbiji ove godine slavi 26 godina postojanja i kao jedna od vodećih kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizaciji pomaže kupcima u unapređenju korišćenja električne energije, povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju negativnog uticaja na okolinu. ABB d.o.o. sa sedištem u Beogradu nadležan je za čitav asortiman ABB-ovih proizvoda i sistema na teritoriji Republike Srbije. Takođe ima razvijenu saradnju sa lokalnim partnerima i kupcima, zadužen je za puštanje u rad, servis i održavanje ABB-ove opreme i sistema, kao i vršenje obuke korisnika.


ABB d.o.o.
abb potpis abb srbija automatizacija robotika automatika.rs
Bulevar Peka Dapčevića 13

11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.