Naučnici sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) su razvili platformu za mikrofluidiku koristeći LEGO kockice za obavljanje operacija kao što su mešanje, sortiranje, pumpanje i skladištenje tečnosti.

 Mikrofluidika se bavi uređajima koji precizno manipulišu tečnostima na skali manjoj od jednog milimetra. Takvi uređaji obično imaju oblik ravnih, dvodimenzionalnih čipova, ugraviranih s sitnim kanalima i priključcima koji su predviđeni za obavljanje različitih operacija kao što su mešanje, sortiranje, pumpanje i skladištenje tečnosti.

 Same LEGO kockice predstavljaju fascinantan primer preciznosti i modularnosti u svakodnevnim proizvodima. Zbog ovih karakteristika naučnici sa MIT-a upravo se i jesu odlučili da njih iskoriste za novi modularni mikrofluidni dizajn. Za sada su uspeli da dodele LEGO kockicama ulogu otpornika. Fluidne kockice mogu biti spojene ili odvojene, kako bi se formurilari modularni mikrofluidni uređaji koji vrše različite biološke operacije poput sortiranja ćelija, mešanja tečnosti i filtriranja molekula. Da bi demonstrirali modularnost, napravili su prototip na LEGO kockici koji se sastojao od nekoliko manjih kockica, od kojih je svaka dizajnirana za obavljanje drugog posla.

 Tim je krenuo da razvija svoje ideje sa pokušajem uvođenja mikrofluidnih kanala u svaku LEGO kockicu. Kao najuspešnija metoda pokazala se mikromilovanje, dobro utvrđena tehnika koja se obično koristi za izvođenje izuzetno fine, submilimetarske karakteristike u metale i druge materijale. Prvo su pokušali da naprave jednostavan kanal dužine mikrona u bočni zid standardne LEGO kockice. Zatim su je oblepili folijom kako bi se tečnost mogla pravilno pumpati kroz kanal. Tada su testovi pokazali da se kockica ponašala kao otpornik – uređaj kroz koji je moguće da protiče samo veoma mala količina tečnosti.

 Kažu da je najteži deo projekta upravo to kako povezati kockice, a da tečnost ne iscuri. Ipak postoji mali razmak između spojenik kockica, koji je dimenzija između 100 i 500 mikrona. Kako bi rešili ovaj problem, dizajnirali su O – prsten, oko svakog ulaznog i izlaznog spoja na kockici. Za sada su uspešno proizvedeni kanali širine desetine mikrona, a ovaj tim zapaža svega nekoliko nedostataka u svojoj metodi. Kako su LEGO kockice napravljene od termoplasta, one verovatno ne mogu da izdrže izloženost određenim hemikalijama koje se ponekad koriste u mikrofluidnim sistemima. Eksperimentisali su sa premazivanjem kockica različitim supstancama, kako bi one bile kompatibilne da izdrže rad sa različitim fluidima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.