Kada pričamo o održivosti i zelenoj energiji vidimo da su mogućnosti neograničene, a najveću primenu možemo videti u građevinarstvu, gde su mogućnosti gotovo beskonačne. To su pokazali i nedavni projekti odobreni i rangirani od strane Envision sistema rangiranja. Envision projekti podrazumevaju održivost u fazi planiranja, projektovanja, izgradnje i održavanja. Institut za održivu infrastrukturu u Vašingtonu – organizacija koju je osnovao ASCE 2011. godine, razvio je Envision sistem za ocenjivanje održivosti infrastrukture u pet kategorija: kvalitet života, liderstvo, priroda, alokacija resursa, klimatske promene i rizik.

 Evo pet Envision inovacija koje treba uzeti u obzir prilikom razvoja vašeg sledećeg projekta:

1. Razvijanje dugoročnog plana održive enerije

 ”The Holland Energy park” projekat u Holandiji, prvi je park i elektrana koji je dobio nagradu Envision Platinum. Ovaj park ima 40-godišnji plan za održivost energije. Stvaraće i obnovljivu energiju, koja će biti korišćena za potrebe zajednice. Koristi se najnovija tehnologija kombinovanog ciklusa koji koristi prirodni gas, kako bi proizveli do 145 mega- vata energije. Projekat udvostručuje efikasnost potrošnje goriva u današnjoj proizvodnji električne energije u Holandiji koristeći se savremenim dizajnom. Pored mogućnosti proizvodnje električne enegije, zahvaljujući ovom parku, smanjena je emisija ugljen-dioksida za polovinu i skoro u potpunosti eleminisano je zagađenje čvrstim česticama.

2. Preuređena infrastruktura i smanjenje gužvi u saobraćaju

 ”The Port Metro Vancouver”, projekat izgrađen na putu Low Level Road, je takođe zaslužio Envision Platinum nagradu za svoju sposobnost da poboljša situaciju na železničkim i lučkim putevima, dok se istovremeno bavi pitanjima sigurnosti u zajednici i smanjenjem saobraćanih gužvi. Projekat je obuhvatao uklanjanje i podizanje 2,6 km puta otvarajući prostor za dve nove železničke pruge. Kroz projekat su takođe eleminisana tri putna i železnička prelaza preko vode, čime je omogućen direktan pristup glavnim pristanišnim terminalima. Kroz sam projekat poboljšane su i staze za bicikliste, kao i pešačka staza Spirit Trial.

3. Ojačavanje urbanih centara kroz integrisane transportne sisteme

 ”The Kansas City Streetcar” je prvi projekat iz Kanzasa, koji se bavi tematikom javnog transporta a da je osvojio Envision Platinum nagradu. Sam tramvaj ima za cilj da poboljša lokalni promet, podržava lokalne razvojne ciljeve, jača urbane centre i održava standarde održivosti u dugoročnom periodu. Četiri osnovna cilja projekta jesu povezivanje, razvoj, uspeh i održivost. Ne zagađuje okolinu i integriše se sa biciklističkim i pešačkim objektima. Ulaganjem u tranzitni sistem Kanzas je obezbedio prevoz za područje u kom živi preko 65,000 zaposlenih, 4,600 stanovnika i više od 10 000 000 posetioca svake godine.

4. Reciklaža materijala i smanjenje potrošnje energije

 Projekat rekonstrukcije avionske piste na aerodromu u Detroitu dobio je Envision Silver nagradu za obezbeđivanje sigurnog prolaska aviona od centra piste do putničkog terminala. Samo pokretanje projekta imalo je za cilj pokretanje inicijative za smanjenje potrošnje resursa, uključujući instalaciju LED rasvete i signalizacije, korišćenje više od 10 miliona galona reciklirane vode kišnice, za kontrolu prašine.

5. Projekti za očuvanje umetničkih dela

 U Atlanti, ”Historic Fourth Ward Park” projekat osvojio je Envision Gold nagradu. Dizajnirano je nekoliko povezanih parkova, sa stazama za trčanje, šetanje, vožnju biciklom, dužine 22km u samom centru Atlante. U središnjem delu nalazi se jezero, koje se puni kišnicom, koja se kasnije filtrira i izliva u ribnjak. Jezero je ispunjeno umetničkim elementima, koji zapravo služe za reciklažu vode, okruženo je pešačkim stazama, urbanim plazama, izvornim plantažama i amfiteatrom. Uspeh ovog projekta je u samom razvoju lokalne zajednice, revitaliziranju urbane sredine u Atlanti i očuvanje ikonične zgrade ”City Hall Building” koja je više puta nastradala usled poplava, koje su sad regulisane kreiranjem veštačkog jezera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.