lhc_komp.jpg

lhc_komp.jpgNajveća kompjuterska mreža se sprema da se uhvati u koštac sa do sada najvećim izazovom kada je obrada podataka u pitanju. Danas, tri nedelje pošto su prve čestice puštene u LHC-u (Large Hadron Collider),  svetska LHC kompjuterska mreža koja objedinjuje više od 140 kompjuterskih centara iz više od 33 zemlje treba da počne sa analizom i obradom više od 15 miliona gigabajta LHC podataka svake godine. SAD je jedan od vitalnih partnera u razvoju i upotrebi WLCG-a (Worldwide LHC Computing Grid). U tome učestvuje njihovih petnaest univerziteta i tri američke DOE (Depatrment of Energy) laboratorije iz jedanaest zemalja SAD-a.

Glavni problem je to što će LHC kada počne sa punim radom svake sekunde davati jako mnogo podataka, koje treba negde čuvati i obrađivati kako bi se došlo do relevantnih podataka koje naučnici očekuju. Procenjuje se da će LHC kada počne da radi potpuno svake sekunde generisati količinu podataka koja staje na šest CD-a. 

Optička mreža će distribuirati LHC podatke iz CERN-a u Ženevi, Švajcarska, do jedanaest velikih „Tier-1“ kompjuterskih centara u Evropi, severnoj Americi i Aziji. Odavde će se podaci dalje slati do preko 140 „Tier-2“ kompjuterskih centara širom sveta.

 Ovako organizovana kompjuterska mreža omogućava fizičarima iz celog sveta da jednostavnije i lakše rade na obradi ovih podataka, ali i da se ova mreža eventualno upotrebi i za druge projekte u kojima je potrebno da naučnici i inženjeri iz raznih zemalja sarađuju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.