Budućnost kompanije električnih vozila, Tesla, će biti u razvoju potpuno autonomnih vozila za samostalnu vožnju početkom iduće godine, izjavo je nedavno Elon Musk.

 Izvršni direktor, koji je takođe upravlja i kompanijom  SpaceX, objavio je da će Tesla stvoriti mrežu taksija za samostalnu vožnju da se takmiče protiv Ubera i sličnih kompanija.

 Koliko je smela ova izjava, pokazuje i to da je dovela do pada deonica kompanije Tesla za 4%. To samo jedno znači, da se uveliko radi na tome. Da podsetimo, prošle godine, gospodin Musk je uzrokovao pad cene deonica tokom razgovora sa analitičara i odbijanja da odgovarana na pitanja nakon rekordnog neto gubitka.

 Gospodin Musk, koji se već sukobio sa vlasnikom Facebook-a Markom Zuckerbergom o rizicima koje predstavlja tehnologija artificial intelligence (AI), sada stavlja svoje poverenje u zrelost tehnologije za upravljanje automobilom na javnim putevima.

Da li su autonomna vozila dovoljno bezbedna?

 Da li su kompjuterski sistemi koji koriste auto-vozači bezbedni na putevima bila je tema velike debate za predstavnike vlasti, osiguravajuća društva kao i same proizvođače automobila. U prošlosti, došlo je do brojnih incidenata, uključujući i kompaniju Tesla, u kojima su automobili u poluautonomnom režimu rada – gde još uvek zahtevaju ulogu vozača – bili uključeni u sudar, a neki od njih su bili fatalni.

 Neki tehnološki stručnjaci veruju da ovi incidenti pokazuju da autonomni automobili još nisu ni blizu sigurnog. Drugi su primetili da su svi oni uključeni u kritični stepen ljudske greške.

 Ipak, profesor Raj Rajkumar sa Univerziteta Carnegie Mellon rekao je: “To zvuči kao san. Mislim da je to u osnovi previše obećavajuće, što je tipično za Elona Muska.”

 Šta vi mislite o tome?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.