Kompanija Tesla potpisala je ugovor o postavljanju najvećeg litijum-jonskog sistem za skladištenje energije na svetu, i to u Južnoj Australiji. Njihov premijer Jay Weatherill najavio je sporazum između državne vlade i kalifornijske kompanije TESLA, koji je oformljen radi instaliranja sistema od 100 MW, koji će biti povezan sa vetroparkom čiji je vlasnik kompanija koja se na globalnom nivou bavi prizvodnjem energije iz obnovljivih izvora – Neoen’s Hornsdale.

 Južnoaustralijski premijer je izjavio da je oduševljen saradnjom Neoena i Tesle, jer smatra da će njihova međusobna iskustva i svetsko liderstvo u oblasti energetske održivosti i obnovljivih izvora pomoći Južnoj Australiji da stvori vlastitu energetsku budućnost. Još napminje da je skladištenje energije u baterijama budućnost za njihovo nacionalno energetsko tržište.

 Ovaj sistem za skadištenje i napajanje radi će kontinuirano i puniće akumulatore energijom dobijenom iz obnovljivih izvora, proizvedenu od strane vetroelektrana. TESLA će plaćati obnovljivu energiju vetroelektrani Hornsdale, a zatim će isporučivati električnu energiju Južnoj Australiji. Ovaj sistem skladištenja koji će biti uključen u električnu infrastrukturu Južne Australije imaće zadatak da upotpunosti obezbedi stabilno snabdevanje električnom energijem.

 Sistem skaladištenja u baterijama tj. akumulatorima, kapaciteta 100 MW, biće sastavljen od otprilike 640 Tesla Powerpack-a (129MWh) što je otprilike oko 1300 baterija koje se koriste u Tesla Model S (ili X model) P100Ds-u vozilima.

 Iz kompanije TESLA kažu da će ovaj projekat biti realizovan do decembra 2017. godine. Kada bude završen, održiv energetski sistem će obezbediti dovoljno energije za više od 30,000 domova i služiće kao sistem za skladištenje energije, koji će sprečavati gubitak i pad same mreže.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.