Malo ostrvo Tau, koje se nalazi na teritoriji Američke Samoe, opremljeno je sa novim solarnim generatorima, jačine 1,4 MW, zahvaljujući kojima se celo ostrvo danonoćno snabdeva solarnom energijom. Na površini ostrva, koja je 17 kvadratnih kilometara, živi manje od 1,000 ljudi. Do sada, gotovo u potpunosti su se oslanjali na dizel generatore za struju, što nije uvek bilo idealno rešenje.

 Obzirom da je ostrvo Tau veoma udaljeno od drugih, gorivo za generatore je moralo biti doveženo brodovima, što je dosta skupo, pa se često dešavalo da im ponestane goriva, pre nego što stigne nova količina. Pre godinu dana, vlasti Američke Samoe su počeli da pružaju pomoć ostrvu, osmislivši projekat, koji bi poštedeo stanovnike ostrva ovakih neprijatnosti. Sklopili su dogovor sa kompanijom ”Tesla” koja im je obezbedila preko 5.000 ”SolarCity” solarnih panela i preko 60 Teslinih Powerpack baterija za skladištenje energije. Zahvaljujući tome, Tau troši 110,000 galona dizel goriva manje svake godine.

 Zanimljivo je napomenuti, da je zahvaljujući ovom sistemu, ostrvo toliko snabdeveno solarnom energijom, da može tri puna dana da snadbeva svoje stanovnike, čak i da u potpunosti nema sunca, a paneli za svega sedam sati ponovo napune baterije energijom dobijene od sunčeve svetlosti.

 ”SolarCity” i ”Tesla” su već radili zajedno na još jednoom projektu poput ovog. U pitanju je havajsko ostrvo Kauai, na kom postoje solarni gneratori jačine 17 mega vati. Kažu da budućnost solarne energije leži upravo u generatorima koji će moći da skladište velike količine energije, koja bi se mogla kasnije iskoristiti, čak i kada sunce ne sija.

 Više o projektu na ostrvu Kauai pročitajte OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.