Ostrva u Pacifiku sve češće postaju mesta gde se mnogi investitori odlučuju da postave svoje solarne panele i tako doprinesu smanjenju štetih gasova i sve manjoj upotrobi fosilnih goriva za dobijanje električne energije.

 Jedna od takvih je i kompanija Tesla, koja se bavi proizvodnjom električnih automobila ali i sistema za skladištenje viška električne energije. Jedna takva elektrana je napravljena na ostrvu Kauai u Tihom okeanu, koje pripada Havajima.

 Elektrana nosi naziv SolarCity i moći će da proizvede do 13MW električne energije, ali instalacijom beterija, Poworpack, očekuje se da skladišti do 52MWh energije, što bi se koristilo preko noći, a tokom dana dok proizvodnja električne energije obiluje da se opet napune baterije. Kompanija Tesla i Gradska uprava ostrva Kauai očekuju da će potrošnja fosilnih goriva biti smanjanja za 1.6 miliona galona na godišnjem nivou.

 Gradska uprava ostrva Kauai se obavezala ugovorom, koji je potpisan na period od 20 godina, da kupuje električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora sa svog ostrva po ceni od 13.9 centi po KWh. Sada možemo slodobno da kažemo da kompanija Tesla polako kreće u posao sa proizvodnjom i trgovinom električnom energijom.

 Direktor i vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, je u fabrici gde se proizvode sistemi za skladištenje električne energije izjavio da očekuje da veliki rast i potražnju za njihovim novim Powerpack sistemima, jer je to budućnost održivog razvoja i neprosipanja već dobijene električne energije. Dobro poznato da se u toku dana proizvede mnogo više el. energije iz obnovljivih izvora nego što je potrebno za potrošnju.

 Kompanija Tesla je već instalira sisteme za skladištenje elektične energije u Ontariju i na ostrvu Tau.

1 KOMENTAR

  1. Pohvale kompaniji Tesla. Trebamo da štitimo ovu našu planetu i sve što je na njoj, ako mislimo da opstanemo. Više pažnje da posvetimo prirodi, ljudima, medjuljudskiim odnosima, edukaciji, zaštiti radnika, jednostavno svemu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.