Mašinski inženjeri David Hartmann i Crafsman Jason Ballash su osmislili novu tehnologiju za proizvodnju energije pod nazivom KymoGen, koji ima potencijal da proizvodi čistu, jeftinu energiju koristeći konstantnu snagu talasa.

 Ključ ovog dizajna, veoma je jednostavan. Prenosiva 8×8 platforma je privezana za sidro na dnu mora. Unutar plutajuće platforme, generator je povezana sa pogonskim sistemom koji okreće zamajac, dok talasi rastu i padaju, proizvodeći konstantnu energiju između talasa. Generisana električna energija može biti uskladištena ili direktno povezana sa postojećim električnim mrežama, kako bi se iskoristila.

 Sa svojom težinom oko 800kg, KymoGen može sakupljati energiju iz talasa koji su visoki svega 30cm, pa do onih koji su visoki i do 2 metra. Kada bi se dizajnirao još veći KymoGen, mogao bi da generiše energiju iz znatno nemirnijih voda. U proseku, ova platforma može dnevno da generiše između 25 do 100 kWh. Ova tehnologija će takođe moći da koristi i vetrenu i solarnu energiju, kako bi povećala svoju izlaznu snagu.

 Reč KymoGen dolazi od kombinacije reči generator i Kymopoleia, koja je bila grčka boginja talasa. Proizvodnja ovih generatora otpočela je još 2015. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.