Već postoje bezični punjači, to je nešto što je mnogo olakšalo korišćenje pametnih telefona i drugih smart uređaja, ali punjenje na zvuk tj. vigracije je nešto posebno zanimljivo i da kazemo ”zeleno”. Tim inženjera je razvio prototip nanogeneratora koji služi za punjenje baterija smart uređaja tako što prikuplja energiju iz vibracija koje ga okružuju tj. iz svakodnevne buke.

 Istraživači sa Univerziteta Viskonsi, Minesota i Sun Jat-sun iz Kine razvili su nanogenerator koji može da se instalira u kućište telefona. Uređaj pretvara vibracije, kao što su one koje nastaju pri vožnji automobila, tokom hodanja, od muzike pa i govora u energiju.

 Materijal polivinilidenfluorid, skraćeno PVDF, daje mogućnost pijezoelektričnom nanogeneratoru da struju, nastalu mehaničkom silom tj. već pomenutim vibracijama, generiše. Istraživači su ubacili nano čestice cink oksida u tanak film od PVDF-a što izaziva stvaranje pijezoelektrične faze koja omogućava prikupljanje energije vibracije.

 ”Što dobijemo mekši materijal, to je nanogenerator osetljiviji na sitnije vibracije”, kažu iz tima istraživača ovog revolucionarnog uređaja i ukazujući na to da jednostavan dizajn uređaja i sam proces proizvodnje pružaju mogućnost da se ovakav proizvod pokaže dobro i zadovolji potrebe i većih potraživanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.