Da li znate ko je najkompetentniji stručnjak za solarnu energiju, prema istraživačkom timu sa Univerziteta u Tel Avivu? To je vrsta stršljena Vespa orientalis. Stršljeni koriste sunčevu energiju baš kao i biljke i proizvode električnu energiju. Kada bi naučnici uspeli da otkriju, na koji način ovi insekti to rade, to otkriće bi bilo revolucionarno za buduće načine sakupljanje solarne energije.

 Biljke koriste proces fotosinteze za prikupljanje sunčeve energije a naučnici pokušavaju da imitiraju ovaj proces za proizvodnju energije ali za sad imaju limitirani uspeh. Isti slučaj je i sa stršljenovima, gde naučnici koriste prirodne procese kako bi unapredili tehnologiju i dosli do boljih rezultata kad je upitanju prikupljnaje solarne energije.

 Iz istraživanja naučnika sa Univerziteta u Tel Avivu saznajemo da se zapravo stomak stršljenja pretvara u male solarne ćelije. Oni su bili zaista zagrejani da saznaju više o šablonu aktivnosti stršljena i iz kog razloga su ovi insekti aktivniji u popodnevnim časovima, kada su svi ostali insekti aktivniji ujutru? Uzimajući u obzir temperaturu, vlažnost vazduha i sunčevo zračenje, naučnici su utvrdili da su UV B zraci razlog povećanja aktivnosti stršljenja, zajedno sa povećanjem jačine inteziteta sunca.

 Stršljen ima izuzetno zapanjujuće smeđe žlebove, koji imaju funkciju da razdvajaju svetlost u više zrakova. Smeđe i žute trake na telu apsorbuju sunčeve zrake, dok braon razdvaja svetlost i pretvara je u električnu energiju. Takođe u malim udubljenjima sadrže ksantopterin – pigment, koji pomaže braon žljebovima da pretvore sunčevu energiju u električnu.

 Iako su naučnici pokušali da dupliraju telesnu strukturu ovih insekata u cilju sakupljanja solarne i proizvodnju električne energije, još uvek nisu u potpunosti uspeli u tome. Konstantno rade na poboljšanju ovog modela i traženju novih načina za ostvarenje svog cilja. Nadamo se da će uskoro uspeti da naprave uspešan prototip!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.