Administrativna služba američkog predsednika Donalda Trampa će u narednih nekoliko meseci predstaviti revidirane smernice za autonomnu vožnju, izjavio je šef odseka za transport u SAD.

 Elaine Chao, iz američkog centra za saobraćaj izjavila je da vlasti trebaju biti oprezniji kada je donošenje obavezujućih zakona vezanih za autonomnu vožnju. S jedne strane, bezbednost je na prvom mestu, ali treba voditi računa o tome da pravila ne ometaju buduće tehnološke napretke.

 Chao kaže, da će nova pravila podržati inovacije u industriji i nastojati da podstaknu nove pristalice i ideje, vezane za sigurnija vozila.

 Samim proizvođačima autonomnih vozila, kompanijama poput Ford Motor, General Motors, i Uber Tehnologies, bi itekako značilo da imaju jasan skup pravila, na šta sve treba obratiti pažnju prilikom proizvodnje jednog takvog automobila.

 Predsednik kompanije Ford Motors, Bill Ford Jr., rekao je da smatra da će sav potreban hardver i softver za automobile sa mogućnošću automatske vožnje biti gotov do 2021. godine. Svakako, nije bilo očekivano da će se prvi autonomni automobili prodavati pojedincima, već da će biti deo voznog parka vojske ili policije.

 Proizvođači automobila, nekoliko puta susreli su se sa Elaine Chao i urgirali da napravi promene u zakonima vezane za autonomnu vožnju, koji su donete za vreme mandata bivšeg predsednika SAD-a, Baraka Obame.

 Obama je svojevremeno pozivao kompanije koje proizvode autonomne automobile da dovoljno podnesu detalje o sistemima za automatizovanu vožnju regulatorima u proceni sigurnost, od 15 tačaka i pozivao je sve države SAD-a da se prilagode i prepuste federalnoj vladi da propisuje većinu propisa o vozilima, što je izazvalo osećaj zabrinutosti kod mnogih kompanija koje posluju u ovoj branši.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.