Kada pričamo o pametnimi gradovima, prestonica Rusije je nešto poput Rodney Dangerfield-a a ne dobija poštovanje koje zaslužuje.

 Direktor projekta koji radi na tome da se Moskva uvrsti na vrh liste pametnih gradova, Eldar Tuzmukhamedov, izjavio je da u Moskvi raspoređeno nekoliko velikih sistema, koji su značajno poboljšali kvalitet života građana Moskve, a došlo je i do većih ušteda u gradskom budžetu.

 ”Smart city lab” počeo je sa radom 2016. godine, i ima za cilj da uvede inovacije i primeni nove tehnologije koje će učiniti ovaj grad boljim. Uspešno uvode IoT, mašinsko učenje, virtuelnu realnost i druge napredne tehnologije u obrazovne, zdravstvene, transportne i sigurnosne sisteme. A ”Smart city lab” deluje kao centar koji sinhronizuje i koordinira sve ove tehnološke aktivnosti i obezbeđuje sinergetski efekat.

 Tuzmukhamedov smatra da je najveći uspeh Moskve u ovoj oblast to što su skoro u potpunosti automatizovali opštinske objekte. Klinike i škole imaju elektronski tok dokumentacije i automatizovano budžetiranje, a pružaju i online usluge građanima.

 E-spremnost građana Moskve je na izuzetno visokom nivou, sa 98% pokrivenosti 4G mrežom i Wi-Fi sistemom koji koriste svi građani, od dece do starijih. Sva gradska vozila, uključujući javni prevoz i komunalna vozila su povezana sa centralizovanom platformom koja prati njihov rad. U Moskvi, čak 1.5 miliona građana koristi gradsku aplikaciju za glasanje, 1 milion građana koristi gradsku aplikaciju da prijave probleme raznih vrsta, a više od pola stanovnika koristi redovno preko 200 elektronskih usluga dostupnih u svim kanalima.

 Kada je IoT (Internet of things) u pitanju, kao najveću prednost navode to što sva gradska vozila imaju ugrađen GPS i GLONASS, kao i uređaje za merenje brzine potrošnje goriva, a uskoro će biti uvedeni i senzori koji kontrolišu vozila u obavljanju svakodnevnih funkcija. Još jedna IoT platforma je sistem automatskog merenja. Više od 3500 zgrada je već umreženo i imaju automatizoano merenje i obračun potrošnje vode i energije, a do 2020. godine svako domaćinstvo u gradu će uživati u prednostima pametnog merenja.

 Tuzmukhamedov kaže da je poenta pametnog grada da se iskoristi tehnologija za rešavanje svakodnevnih problema, sa kojima se susreću stanovnici jedne metropole poput Moskve. Pametni gradovi moraju biti spoj javnih i privatnih partnerstva. Na primer, kada je reč o gradskom CCTV nadzornom sistemu, kamere su instalirane i održavane od strane mobilnih operatera. To je uzajamno korisna saradnja, gde su smanjeni troškovi grada, a od samog poslovanja se ostvaruje profit.

 Da li možemo i kod nas da očekujem bar nešto od ovoga? Šta mislite o tome?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.