Cilj projekta ”Connected Home” jeste da pojednostavi razvoj za proizvođače uređaja i da poveća kompatibilnost za potrošače. Projekat je baziran na ideji da uređaji koji se koriste u pametnim kućama treba da budu pre svega bezbedni, pouzdani i jednostavni za upotrebu.

 Kreiran na osnovu Internet Protokola (IP) ovaj standard omogućuje komuniciranje među uređajima koji se nalaze u pametnim kućama, njihovim mobilnim aplikacijama i online platformama pomoću jedne IP adrese.

 Grupa zaposlenih koja radi na projektu koristi open-source pristup za razvoj i primenu novog, objedinjenog protokola za povezivanje. Kompanije koje su do sada razvijale pametne kućne uređaje Amazon, Apple, Google, Zigbee Alliance i druge, obezbedile su velik doprinos za ovaj projekat.

 Donešenom odlukom da se iskoriste ove, već postojeće i testirane tehnologije znatno će ubrzati razvoj protokola i brže obezbediti korisnosti kako proizvođačima, tako i potrošačima. Projekat ima za cilj da olakša proizvođačima različitih vrsta uređaja kompatibilnost samih uređaja sa smart home sistemima i uslugama virtuelnih asistenata Alexa (Amazon), Google Assistant (Google), Siri (Apple) i drugima.

 Ukoliko niste znali da upravni odbor Zigbee alijanse čine rukovodioci kompanija Amazon, Apple, Comcast, Google, IKEA, The Kroger Co, LEEDARSON, Legrand, Lutron Electronics, MMB Networks, NXP Semiconductors, Resideo, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, SmartThings, Somfy, Texas Instruments i Wulian. Sve ove kompanije su uključene u radnu grupu i doprinose realizaciji projekta.

 Zigbee alijansa postavila je temelje za razvoj IoT (Internet of Things). Osnovana 2002. godine, a stvara i razvija univerzalne, open-source standarde za proizvode transformišući način na koji živimo, radimo, zabavljamo se.

 Više informacije možete pronaći OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.