Pre par godina se pojavio video gde je detaljno opisan jedan Smart home sistem (Home Automation System), verovali ili ne, iz daleke 1985.godine, ovaj video prikazuje kako to zapravo funkcioniše. Uređaj ima prilično sjajan korisnički interfejs sa ekranom osetljivim na dodir – i čak vam omogućava da dajete komande sa svog ”ultramodernog” fiksnog telefona sa tasterima iz 1980-ih.

 Gledajući ovo zapravo se postavlja pitanje zašto od ove ere nismo daleko dogurali. Sem što su uređaji lepšeg dizajna, imaju više boja, a grafika je nešto uglađenija. Ali u pogledu upotrebljivosti? Ovaj sistem zapravo radi mnogo bolje od nekih trenutnih rešenja kućne automatizacije.

 Jedina stvar koja se zaista promenila je da je sada ovakav sistem dostupan svima koji mogu da priušte pametni telefon i neke povezive uređaje. Ovakvi sistemi dvadesetog veka, koji su nekada bili ugrađeni u kuću uz veliki trošak, zamenjeni su gotovim potrošačkim elektronskim uređajima, kojima upravljaju besplatne aplikacije za vaš telefon.

 Ali čak se i deo gde se upravlja telefonom zapravo nije promenio. Tako ste 1985.godine bukvalno mogli da koristite telefon za uključivanje svetla.

 Zvuči sjajno, za ne? Pogledajte kako je to intuitivno!

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.