ssd-memory-automatika-rs.jpg

ssd-memory-automatika-rs.jpgData centri bi mogli da "skrеšu" potrošnju električne energije za 166,643MWH od 2008 do 2013 godine ukoliko koriste SSD diskove (Solid State Drives) prema istraživanjima koje je sprovela kompanija iSuppli. Ova ušteda u energiji predstavlja potrošnju jedne manje države za godinu dana. Ušteda u energiji na godišnjem nivou koristeći SSD će se povećati sa sadašnjih 6,986MWH na 57,564MWH do 2013. To iznosi ukupno 166,643MWH za šestogodišnji period.

Slika prikazana ispod predstavlja predviđanje svetske uštede energije koja može biti ostvarena korišćenjem SSD u data centrima za skladištenje podataka.

SSD su uređaji koji koriste fleš memoriju tipa NAND za skladištenje podataka. Iako su skuplji po gigabajtu prostora, SSD troše znatno manje električne energije od standardnih HDD-ova, što ih čini atraktivnim za neke od primena.

"SSD-ovi potencijalno mogu zameniti 10% najmodernijih hard diskova koji se koriste u velikim bankama podataka za brza očitavanja i pisanja", rekao je Krishna Chander analitičar u firmi iSuppli.

Svaki od SCSI hard diskova na 15000RPM "vuku" 14W tokom celog dana. Sa druge strane, SSD-ovi "vuku" samo polovinu od snage koju troše HDD-ovi. Ušteda od 50% je veoma značajna, tako da se i uz korišćenje malog broja SSD diskova može postići velika ušteda u energiji.

 

 

 

 

Ukoliko bi se svi hard diskovi zamenili SSD diskovima, predviđena ušteda u energiji bi se povećala čak dvadeset puta. Ostaje da se nadamo da će cena SSD diskova nastaviti da pada pa da i mi, obični smrtnici, možemo sebi da priuštimo ovu novu tehnologiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.