siemens logo automatika rs
siemens logo automatika rsOd sada, pored Siemensa i firme koje izgrađuju fotonaponske objekte će imati koristi od PVplanet – softvera za planiranje rasporeda. Siemens nudi tehničke konsultacije zajedno sa softverom, kako bi pomogao klijentima u planiranju prilagođenog i optimizovano isplativog rasporeda fotonaponskih objekata.
 
 

  Siemens Energy je razvio PVplanet u saradnji sa Fraunhofer institutom za industrijsku matematiku (ITWM) i Siemens Corporate Technology, kako bi efikasnije planirali svoja fotonaponska postrojenja. Ovaj alat za planiranje je nedavno postao dostupan firmama za izgradnju objekata i van kompanije. Čak i za instalacije koje proizvode samo nekoliko megavata, upotreba ovog alata je vredna. U nedavnom primeru, pomogao je da se smanje troškovi proizvodnje električne energije planiranog solarnog parka za šest odsto. Troškovi proizvodnje električne energije su definisani kao ukupna cena po kilovat času proizvedene električne energije. Ako je ovaj park izgrađen u skladu sa rasporedom dizajniranim korišćenjem PVplanet-a, on će postići dodatni prinos od 350 megavat sati godišnje, u odnosu na prvobitni plan. Ova patentirana alatka za planiranje optimizuje raspored solarnog parka uzimajući u obzir različite parametare kao što su lokacija, podaci o vremenu, udaljenost između panela, i njihov ugao nagiba, kao i investicione troškove i očekivani rezultat. 

pvplanet photovoltics solarni paneli zelena energija automatika.rs
 
 Softver generiše na stotine rasporeda za određeni objekat u roku od nekoliko sekundi. Planer zatim može uporediti prednosti i mane svake varijacije i izabrati najbolje rešenje. Bez ove vrste pomoći, planeri bi samo mogli da osmisle i uporede nekoliko rasporeda (ako postoje) na ovom nivou detalja, zbog vremenskog ograničenja.
 Nakon što je prvi put predstavljen 2012.god., PVplanet je poboljšan sa nekoliko opcija. Programeri su predstavili poređenje bloka planiranja i individualnog planiranja na prošlogodišnjoj EU PVSEC fotonaponskoj konferenciji u Parizu. Ovo poređenje istraživalo je da li je bilo isplativije da se pokrije data oblast sa blokovima standardizovanih solarnih panela sa relativno niskom cenom ili da se koriste finije granulirano i dugotrajno planiranje da bi se iskoristila najbolja moguća prednost određene lokacije.
 
 Zavisnost izlaza od vremenskih prilika se takođe razmatrala. Mogući izlazi su važan parametar za izračunavanje inherentnog rizika u poslovnom modelu, tako da su oni deo osnove na kojima osiguravajuće kompanije i investitori donose odluke. PVplanet uzima u obzir ove neizvesnosti u fazi planiranja i prikazuje različite nivoe uticaja koje bi fluktuacije u vremenu imale na različitim rasporedima. Planeri mogu tada, na primer, izabrati raspored koji nudi najrobusnije zarade ili onaj koji nudi najveći potencijal zarade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.