logo abb automatika.rsEgipatski muzej u Kairu (Grand Egyptian Museum – GEM), najveći arheološki muzej na svetu biće opremljen pouzdanim napajanjem i automatizacijom, opremom kompanije „ABB“ do avgusta 2015. godine. Koncipiran kao arhitektonsko remek delo GEM se prostire na preko 48,6 hektara i graniči se sa piramidama u Gizi. U toku je poslednja faza izgradnje muzeja u kome će biti prezentovano čak 120.000 eksponata egipatske umetnosti, uključujući poznatu zlatnu masku Kralja Tutankamona i kolosalnu statuu Ramzesa II.

 “ABB” je izabran za projekat GEM od strane kompanije “Orascom Construction/BESIX” da u zajedničkom poduhvatu izgradnje bude zadužen za celokupnu elektrifikaciju uključučujući potpunu automatizaciju, kontrolu i akviziciju sistema napajanja. Pored toga ABB će biti zadužen za izradu SCADA aplikacije celog sistema, kontrolu ventilacije, grejanja, upravljanja HVAC sistemom  i puštanja u rad.

gem abb tutankamon automatika.rs
“Veoma smo ponosni što je ABB dobio priliku da radi na projektu izgradnje najprestižnije turističke atrakcije u Egiptu”, rekao je Naji Jreijiri, menadžer ABB-a za Egipat i centralnu Afriku. ABB će naći načina da u sistemu od 800kA prati i kontroliše svu električnu opremu, obezbedi da u slučaju nestanka električne energije održi kontinualno napajanje i obezbedi interfejs između postrojenja i generatora. Projekat obuhvata inženjering, nabavku, proizvodnju, programiranje i puštanje u rad. Na taj način ABB će pomoći da se u svakom momentu održi optimalna sredina i sačuvaju vredni istorijski spomenici i blaga muzeja.

GEM site-plan abb automatika.rs
Paralelno sa izgradnjom GEM-a, gradiće se i nova linija metroa u Kairu. Kada bude završena, povezivaće istočni i zapadni deo Kaira, odnosno aerodrom i naselja zapadno od Nila. Metro u Kairu dnevno preveze čak četiri miliona putnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.