robotika_eurobot_srbija_2013_nacionaln_prvenstvo_u_robotici_automatika.rsEUROBOT je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike. Završno takmičenje se svake godine održava u drugoj zemlji: 2010-te godine je bilo održano u Švajcarskoj u mestu Rapperswil, 2011-te godine u Rusiji u mestu Astrahan, dva naredna u Francuskoj u mestu La Ferte Bernard, zatim u Drezdenu u Nemačkoj, a prethodno ponovo bilo organizovano u Švajcarskoj u mestu Yverdon-les-Bains.

 Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo 50 ekipa iz 31 zemlje. Na završnom takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne kupove) na kojima će biti izabrani najbolji. Mi spadamo u tu kategoriju. Na EUROBOT takmičenju smo učestvovali već 16 puta i uvek smo imali zapažen uspeh (2003. godine smo osvajili 5-to mesto u Evropi, 2006-te godine su naše tri ekipe zauzele 3-će, 6-to i 11-to mesto, 2012-te godine smo zauzeli 3-će i 4-to mesto, a prošle godine smo ponovo bili četvrti) što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja.

Nacionanlna takmičenja imamo već trinaest godina i naredno će biti četrnaesto. Na našem prošlogodišnjem Nacionalnom kupu je učestvovalo 17 ekipa, a kao gost je učestvovala i ekipa SUPAERO sa univerziteta u Tuluzu iz Francuske koja je 2004. godine bila prvak Evrope. Ove godine očekujemo približno isti broj ekipa a kao gosti su se (pored ekipe SUPAERO) najavile i ekipe iz Engleske. Već dve godine imamo i takmičare u mlađim kategorijama koje učestvuju u takmičenju EUROBOT Junior. Oni rešavaju isti zadatak kao i ostale ekipe ali roboti nisu autonomni već su ručno navođeni.

eurobot_srbija_2016_serbia eurobot_automatika.rs_01

 Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama. Naime, sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote. Ove godine je zadatak sledeći. Na stolu dimenzija 2×3 metra (ove godine je sto dekorisan tako da predstavlja plažu) se nalaze drvene kocke koje predstavljaju hrpe peska, hokejaški pakovi koji predstavljaju školjke, a u dodatnim bazenima sa vodom plivaju plastične ribice. Dva robota se takmiče u jednom meču i treba da sakupe objekte (doguraju „pesak“ na mesto gde treba da se pravi zamak od peska, sakupe „školjke“, upecaju što više ribica, …) i sve to odlože na za to određena mesta. Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 sekundi ispuni više postavljenih zadataka i time osvoji veći broj poena. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije. Realizacija ovakvih uređaja je veoma ozbiljan i složen zadatak pa studenti ulože veliki napor da bi ih doveli do takmičarskog nivoa. Zbog toga zaslužuju sve pohvale i priznanja.

Da bi mogli da učestvuju u takmičenju roboti moraju da prođu detaljnu sudijsku proveru ispunjenosti tehničkih zahteva i dokazivanja performansi tzv. homologaciju. U prvom delu homologacije sudije detaljno pregledaju robot, a zatim se robot postavlja na sto (bez protivnika) i treba da ostvari nekoliko poena čime se dokazuje funkcionalnost.

Homologacija će početi u petak popodne (22. april 2016.) i trajaće do subote ujutro (23. april 2016.) kada počinje takmičenje. Svaki robot će imati 5 mečeva u „grupi“. Parovanje u ovoj fazi takmičenja se vrši po švajcarskom sistemu ako da bolje plasirani roboti imaju mečeve sa onim robotima koji imaju približno isti plasman. Po završetku ovog dela će se održati polufinalni i finalni mečevi. Pobednici u polufinalnim mečevima se sastaju u borbi za prvo, a poraženi u borbi za treće mesto. Jedino u finalu pobeđuje robot koji prvi postigne dve pobede, tako da su u finalu moguća 3 meča. Svečano otvaranje takmičenja će biti u 13 časova, a pre toga će već biti održana 4 kola takmičenja. Po otvaranju takmičenja se odigrava još jedno kolo „grupne faze“ a posle toga se održavaju polufinalni i finalni mečevi. Gledaoci mogu da prisustviju svim fazama takmičenja i homologacije.

Tokom takmičenja se timovi i roboti nalaze u boksovima ispred sale za takmičenje tako da zainteresovani gledaoci mogu direktno da pristupe takmičarima, porazgovaraju sa njima i razgledaju robote.

Više detalje o samom ovogodišnjem zadatku možete pronaći OVDE.

Da podsetimo još jednom, Nacionalnom prvenstvo će biti održano 23. aprila 2016. godine u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ u bioskopskoj sali levo od pokrenih stepenica na prvom spratu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.