Prva faza projekta razvoja solarne elektrane snage 80 MW koja je planirana da se gradi u opštini Žabalj je završena kako javljaju iz kompanije WV International Emergy. Plan je da se prvi kWh iz sunca proizvede i isporuči u mrežu najkasnije 2026.godine. Investiciona vrednost projekta je 55 miliona evra, saopštila je energetska grupacija WV International Emergy.

 Skupština opštine Žabalj usvojila je Odluku o izradi planova detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane PV Power Plant i Odluku o izradi plana detaljne regulacije za priključni dalekovod 110 kV, koji će isporučivati u mrežu električnu energiju koju ova elektrana proizvede.

 Operator prenosnog sistema električne energije AD Elektromreža Srbije usvojila je studiju priključenja fotonaponske elektrane na mrežu, čime su se stekli uslovi za dalju realizaciju projekta.

 Nakon izrade projektne tehničke dokumentacije i pribavljanja neophodnih dozvola, i uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine, početak izgradnje solarne elektrane planira se za 2025.godinu, kada se očekuje i priključenje na mrežu i puštanje u rad.

Kompanija WV International Emergy radi na projektima vetroparkova od ukupno 800 MW u Pančevu i Alibunaru

 „Veoma nam je drago što smo napravili prvi uspešan korak u razvijanju naše prve fotonaponske elektrane u Srbiji. Nakon pretežnog bavljenja vetroelektranama prethodnih godina, ulazak u sektor solarne energije za nas je bio izazov, ali imajući u vidu da Republika Srbija obezbeđuje stabilan okvir za investicije u zelenu energiju, i da je donošenjem paketa energetskih zakona potvrdila posvećenost ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije i Zelene agende, naša grupacija je odlučila da nastavi da ulaže u Srbiji i diverzifikuje svoj portfolio,“ istakla je Neda Lazendić, direktorka za Srbiju u WV International Emergy.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.