Pametan parking, pametna mikrotalasna, pametan frižider, pametan automobil – sigurno ste čuli već za ove pojmove, ali šta su ove stvari zapravo – i šta ih čini pametnim? Ovi uređaji su deo IT sektora nazvan Internet of Things.  Uređaji, koji su do skora bili obični, sada se mogu povezati na mrežu i komunicirati sa korisnikom.

 Internet of Things (IoT) predstavlja mrežu fizičkih objekata – gedžeta, vozila, zgrada u koje su ugrađeni razni senzori, softver i konekcija na mrežu kako bi ti objekti mogli da sakupljaju i razmenjuju podatke. Internet of Things omogućava da uređaji budu daljinski kontrolisani preko postojeće mrežne infrastructure, što dalje omogućava veću direktnu integraciju fizičkog sveta sa računarskim sistemima, a to rezultira kroz povećanu efikasnost, tačnost i ekonomski benefit.

 Eksperti su procenli da će do 2020. Godine biti 50 milijardi konektovanih uređaja. Smatra se da će u narednih 5 godina potreba za IoT developerima narasti za 5 puta.

 Internet stvari (Internet of Things, skraćeno IоТ) se odnosi na mrežu fizičkih objekata ili „stvari” sa ugrađenom elektronikom, softverom, senzorima i konektivnošću koji omogućavaju objektima da razmenjuju podatke sa proizvođačem, operaterom i/ili drugim povezanim uređajima. Termin „The Internet of Things” je predložio Kevin Ešton 1999. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.