Pre mesec dana su se pojavile vesti da je Google počeo da radi sa Ministarstvom odbrane Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa “Project Maven”, koji je u šuštini softver za bespilotnu letilicu, dron, koji propoznaje slike. U projekat se primenjuju Google-ove tehnike prepoznavanja slika na milione sati snimaka drona koje je sakupila vojska u cilju identifikacije ljudi i objekata od interesa.

 Sada je došlo do eskalacije nezadovoljstva i navodi se da je određeni broj zaposlenih, nezadovljni politikom kompanije, poslao formalno pismo upućeno Google CEO-u Sundar Pichai-u.

 Kako se navodi, radnici smatraju da kompanija Google ne treba biti umešan u ratni biznis.

 Ideja projekta je da razvije kompjutersku vizuelnu tehnologiju, koja se može koristiti za identifikaciju objekata i lica na digitalnim fotografijama, a to je jedna od tehnologija koji koju poseduje i koristi Google na svojim pretraživačima. Jasno je da se ova tehnologija može koristiti i u vojne svrhe.

 SAD planira da sakupljene materijale od strane bespilotnih letilica analizira kopmjuterski jer je manja veoratnoća da se propusti neka meta koja nije identifikovana ljudskim okom.

 Ubrzo je stigao i odgovor iz središta kompanije gde oni uveravaju da njihovo učestvovanje u ovom projektu nije usmereno da se SAD-u omogući napredovanje u nekim ofanzivnim akcijama, već strogo u odrabrani i protiv terorističkih organizacija i grupa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.