logo abb elektricni autobus automatika.rsNovo tehnološko rešenje kompanije ABB – Električni autobus ili nova generacija trolejbusa bezžičnog razvoda, sa ultra brzim punjenjem baterija na autobuskoj stanici je sledeća generacija bezšumnog, fleksibilnog i zelenog načina transporta sa nultom emisijom štetnih gasova.

 ABB je najavio ovaj pilot projekat (prvi ove vrste na svetu) na 60. kongresu međunarodnog udruženja za javni transport (UTIP) u Ženevi. Električni autobus za ovaj pilot projekat biće kapaciteta 135 putnika, a dopuna električne energije vršiće se na autobuskim stanicama za samo 15 sekundi tokom izlaska i ulaska putnika. Pored uštede energije i neutralisanja štetnih gasova ovi autobusi su bezšumni što će uticati na smanjenje ukupne buke u saobraćaju u većim gradovima. Pilot projekat će biti realizovan na liniji između aerodroma u Ženevi i međunarodnog izložbenog centra Palexpo.

Suština ovg projekta je inovativni način punjenja baterija električnog autobusa TOSA (Trolleybus Optimisation Système Alimentation) čija je brzina toliko velika da ne remeti raspored kretanja autobusa, neutrališe emisiju štetnih gasova i buke, kao i potrebu za žičanim razvodom duž celokupne rute kretanja, što smanjuje troškove i ulepšava prostor.

Tehnologija brzog punjenja razvijena je od strane ABB-a, a optimizovana je za visoke frekvencije autobuskih linija u ključnim gradskim sredinama, gde se prevozi veliki broj putnika. Više informacija o ovoj tehnologiji možete pronaći ovde.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.