FANUC, vodeće preduzeće u industrijskoj automatizaciji, širi svoja krila u Srbiji

Šezdeset godina od svog osnivanja, sa više od 4 miliona CNC upravljača i 550.000 robota instaliranih širom sveta, FANUC je vodeći svetski proizvođač opreme za fabričku automatizaciju i dolazi iz Japana. Sa globalnom mrežom koja pokriva sve kontinente i sa više od 263 lokanih predstavništava, FANUC je uvek tu da brzo i efikasno udovolji potrebama klijenata, kada god im je potreban. U Evropi, sveobuhvatna FANUC mreža sa 25 filijala pruža prodajnu, tehničku, logističku i servisnu podršku širom kontinenta.

 FANUC je raširio svoje poslovanje na raskršću centralne i južne Evrope i zvanično otvorio novu filijalu u Srbiji početkom aprila ove godine. Glavna karika koji će na sebe preuzeti svu odgovornost je g. Tomas Ibler, koji se preduzeću FANUC pridružio 2005. Radio je u različitim predstavništvima i na različitim pozicijama u preduzeću FANUC. U filijali kompanije u Češkoj počeo je kao menadžer za finansije i operacije, da bi potom prešao u evropsko sedište u Luksemburgu, gde je bio na poziciji kontrolora za Evropu i glavnog finansijskog direktora za istočnu Evropu i tržišta u usponu. Septembra 2016. godine imenovan je za generalnog direktora kompanije FANUC ADRIA (ogranak u Sloveniji), a sada će takođe biti imenovan na istu poziciju u preduzeću FANUC SRBIJA.

 Povodom otvaranja novog ogranka, razgovarali smo sa njim o glavnim razlozima prisustva u jednom od najatraktivnijih delova sveta za razvoj novih trendova u industrijskoj automatizaciji.

Šta je svrha otvaranja FANUC filijale u Srbiji?

Postoje dva razloga zbog kojih smo odlučili da otvorimo predstavništvo FANUC u Srbiji.

1. Želeli smo da pružamo bolje usluge i podršku postojećim klijentima. Gotovo svaka druga CNC mašina instalirana na srpskom tržištu je opremljena FANUC CNC kontrolerom i, budući da su neke od njih instalirane pre mnogo godina, želeli smo da pružimo svojim klijentima brzu i lokalnu podršku. Budući da su inženjeri za podršku i servisni inženjering putovali iz drugih zemalja, nismo bili u stanju da obezbedimo usluge istog ili sledećeg dana. Otvaranje FANUC predstavništva u Srbiji će dramatično skratiti vreme našeg odziva i biće takođe troškovno efikasnije i za FANUC i njegove klijente.

2.Mi snažno verujemo u potencijal Srbije i očekujemo da industrijski sektor raste daleko brže nego drugde u Evropi. Poslednjih godina videli smo investicije nekih velikih međunarodnih preduzeća u nova proizvodna postrojenja i predviđamo da će se taj trend nastaviti. Gore navedeno, zajedno sa industrijskom istorijom zemlje i prisustvom visoko kvalifikovane i obrazovane radne snage, daje Srbiji odličnu početnu poziciju za brz razvoj u budućnosti i industrijski rast. Kao FANUC, želimo da budemo deo tog razvoja i pomognemo lokalnim preduzećima da postanu efikasnija i konkurentnija kroz automatizaciju njihove proizvodnje.

Imajući u vidu nivo automatizacije u Evropi, kako ocenjujete stanje tržišta u Srbiji kada je reč o industrijskoj automatizaciji?

 Srbija je na startnoj liniji što se tiče industrijske automatizacije. Jedan od najšire korišćenih ključnih indikatora performansi (KPI) za ocenjivanje nivoa automatizacije je takozvana ”gustina robota”, koja daje broj instaliranih robotskih jedinica na 10.000 zaposlenih. Godine 2016. prosek u svetu je bio 74 jedinice, u Evropi 99 jedinica, i na primer, 309 jedinica u Nemačkoj i 137 jedinica u Sloveniji. Apsolutno najveći broj je u Južnoj Koreji – 631 jedinica. Sa druge strane, procenjujemo da je u Srbiji gustina ispod 5 jedinica na 10,000 zaposlenih. To jasno pokazuje ogroman potencijal za automatizaciju u zemlji, naročito imajući u vidu industrijsku prirodu Srbije.

 Srpska industrija sada ima priliku da bude deo Četvrte industrijske revolucije, i filijala FANUC-a u Beogradu će pružati veliku podršku u tom procesu. Beograd je dugo godina poznat kao jaka strateška lokacija i to je bio jedan od najvećih razloga za širenje potencijalnih tržišta u oblasti robotike i industrijske automatizacije.

Šta najviše cenite u ovom poslu?

 Zajedno sa svojim partnerima, mi ne prodajemo proizvode, već klijentima pružamo rešenja koja će njihovu proizvodnju učiniti efikasnijom, konkurentnom, a time i uspešnom. Imali smo priličan broj klijenata koji su razmatrali preseljenje svojih proizvodnih pogona u Kinu zbog velikih troškova proizvodnje, ali im je automatizacija proizvodnje omogućila da ostanu u Evropi i ostanu profitabilni. Kada jedno preduzeće izvrši automatizaciju, drugi moraju da je prate ako žele da zadrže svoj tržišni udeo, i time automatizacija menja način razmišljanja i proizvodne procese, što je zaista uzbudljivo. Ako kompanije žele da prežive, pitanje za njih nije da li da se automatizuju ili ne, već kada da to učine.

Šta očekujete od budućnosti?

 Predviđamo svetlu budućnost za srpsku industriju i, kao FANUC, želimo da budemo deo te uspešne priče. Želimo da podržimo lokalne kompanije u tome da postanu veliki tržišni igrači
koji mogu da se takmiče sa bilo kime u svetu.

 Jedna stvar uvek ostaje ista: Duboka posvećenost kompanije FANUC pomeranju granica automatizacije i pomaganju klijentima u optimizaciji njihovih proizvodnih procesa. Srbija će
sada biti deo strasti u inovacijama, kao i deo jedne globalne sile.

 ”Neki to nazivaju poslom, Mi to nazivamo strašću.” To je FANUC!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.