robotika eurobot srbija 2013 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rs
robotika eurobot srbija 2013 nacionaln prvenstvo u robotici automatika.rsZavršen je Nacionalni kup u robotici – Eurobot Srbija 2013 koji je imao veoma zanimljiv zadatak ove godine. Organizatori takmičenja su još jednom opravdali očekivanja i sastavili zanimljiviji i dinamičniji zadatak nego prošle godine. Na našem takmičenju imali smo 10 ekipa, od koje su dve gosti iz Francuske koji već godinama učestvuju na našem Nacionalnom kupu. Reč je o ekipama Supaero i Isty Mecatronique, gde je Isty Mecatronique ovaj put ostavarila zapažen rezultat. 

 Još jednom, ukratko, da podsetimo koja su bila pravila ovogodišnjeg takmičenja pod nazivom ”Happy Birthday”. I ovo godine je bilo moguće da ekipe imaju po dva robota na stolu. Jedan od zadataka je da se otvore pokloni, gde je svaka ekipa imala da otvori po četiri poklona. Rođendanska torta se nalazi nasuprot poklona i ona nije još završena. Potrebno je da postaviti višnje na tortu. Višnje čine loptice za stoni tenis, koje je potrebno ubaciti u koš na vrhu torte.
 
 Nakon što su višnje postavljene na tortu, roboti trebaju da ugase svećice. Svećice predstavljaju teniske loptice koje treba udariti i potisnuti u čašu. Nakon toga, na sredini stola imamo postavljenje čaše koje preba prikupiti i složiti u piramidu. Više detalja o pravilima možete pronaći ovde.
 
 E sad da se vratimo samom takmičenju. U prava dva kola odmah su se izdvojili favoriti za eliminacione runde. Posle petog kola ekipa Robotrhill bila je prva sa skoro duplo više poena od drugoplasirane ekipe Isty mecatronique. U prvom polufinalu sastali su se Robotrhill i Mehatroničar, a u drugom Electropioneer i Isty Mecatronique. 
 
 Robotrhill potvrdio je dominaciju i plasirao se u finale, dok je neizvesno bilo u drugom polufinalu. Iako je ekipa Electropioneer sakupila više poena i više odradila od francuske ekipe, izgubila je u polifinalu, da bi se kasnije takmičila za treće mesto koje je i osvojila. Razlog poraza su višnje, među kojima je imalo i pokvarenih koje nisu smele da se ubace u koš. Ako se ubace pokvarene višnje onda ekipa dobija negativne poene.

 U finalu je slavila ekipa Robotrhill i tako osvojila Nacionalni kup u robotici i put na finalni turnir Eurobot 2013, koji će biti održan od 9. do 12. maja 2013.godine u mestu La Ferté-Bernard u Francuskoj. Sami ulazak u polufinale francuske ekipe, značilo je da će sve naše ekipe, koje su se plasirale u polufinale, putovati na finalni turnir. Tako je i ekipa Mehatroničar, koja je bila četvrtoplasirana, osvojila plasman na finalni turnir.


{gallery}vesti/eurobot_open_2013/galerija{/gallery}

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.