Verovatno mislite da vaša kolekcija pametnih kućnih uređaja komunicira isključivo međusobno i sa vama. U većini situacija, to ipak nije slučaj. Podaci sa vaših uređaja mogu biti poslati svuda, kako bi komunicirali sa serverima, a ponekad mogu i da završe u rukama ljudi, za koje to ne očekujete. Sada, zahvaljujući raznim istraživanjima sa Prinston Univerziteta, možete detaljno pratiti vaše kućne uređaje i tačno videti gde i koje podatke prikupljaju i dele.

 Novi alat, Princeton IoT Inspector, razvijen za MacOS, nudi opciju koja je jednostavna za instalaciju i konfiguraciju kako bi bolje razumela kako vaši pametni kućni uređaji komuniciraju i ponašaju se, dok ste u svom domu. Ovaj alat je suštinski dizajniran da “špijunira” vaš dom, a prikupljene podatke možete analizirati vi, i istraživački tim.

 Morate biti svesni da ukoliko koristite ”open-source” alat, da automatski učestvujete u istraživačkom projektu, kao i da se prikupljeni podaci mogu koristiti u ove svrhe. Neki podaci sa vaših uređaja biće podeljeni sa istraživačima sa Prinston univerziteta preko sigurnostih servera i koristiće se kao deo istraživačkog rada – bićete u mogućnosti da tačno ispratite dalju upotrebu ovih podataka. Takođe, biće neophodno da verifikujete obrazac za saglasnost pre samog korišćenja alata, sa svim detaljnim uputstvima.

 Kada ste u potpunosti informisani o alatu, kako radi i šta će prikupljati, konačno možete početi sa upotrebom.  IoT Inspector će automatski prepoznati uobičajne uređaje poput Amazon Echo ili Google Home, dok će ostali uređaji morati manuelno da se unesu u sistem. Kada se konektovani uređaji prepoznaju, on počinje da prikuplja podatke od njih i prikazuje vam tačno kako proizvodi komuniciraju. Prikazaće se podaci o aktivnosti svakog uređaja, smeru komunikacije i mnogi drugi.

 Kada jednom instalirate Princeton IoT Inspector na vaš Mac računar, možda u njemu prepoznate i upotrebnu vrednost van vašeg doma. Kako ističe portal Gizmodo, možda ćete želeti da ga upotrebite da skenirate vaš iznajmljeni prostor preko Airbnb-a na primer, kako biste bili sigurni da nema skrivenih kamera, ili drugih špijunirajućih uređaja postavljenih bez vašeg znanja?!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.