Automobilski gigant Ford po prvi put je predstavio je tim kolaborativnih robota koji rade zajedno sa zaposlenima u Kelnu, Nemačka, sve u cilju da svaki automobil iz serije Ford Fiesta bude savršen.

 U ovoj Fordovoj fabrici kolaborativni roboti trebaju da ispoliraju celukupnu površinu automobila za samo 35 sekundi. Ova inicijativa ne podrazumeva zamenu zaposlenih za robote, već omogućava operaterima da koriste svoje radno vreme za složenije zadatke i time unaprede svoje radno mesto ne obavljajući više dosadne, rutinske poslove.

 Roboti su programirani tako, da zahvaljujući senzorima prepoznaju koja mesta na površini treba detaljnije da obrade i posvete im više vremena a takođe, lakše obrađuju teže dostupne površine poput centra krova automobila. Ovaj zadatak obavaljaju roboti iz serije UR10 koja važi za najprodavaniju u branši kolaborativnih robota a proizvodi ih kompanija Universal Robots. Ovaj model robota često se koristi u auto industriji za poliranje i obradu audio opreme i vufera. U Fordovoj fabrici, koristi se 3D štampan fleksibilan sloj koji se postavlja između robotske ruke i brusnog papira koji omogućava robotu da radi precizno i spretno poput čoveka.

 Tokom procesa proizvodnje, svaka Fiesta potapa se u posebne tečnosti koje pružaju i do 10 godina zaštite od korozije. Nakon toga, male fleke mogu ostati na površini, nevidljive golim okom, koje roboti zatim saniraju. Za ovaj proces, kod modela Ford Fiesta, potrebno je koristiti šest kolaborativna robota. Završne provere obavljaju dva operatera dok se karoserija vozila kreće duž trake za nanošenje prajmera.

 Ford razmatra uvođenje kolaborativnih robota i u svoje fabrike u Valensiji, Španija i Krajova, Rumunija.

 Kompanija je već uvela drugi tip kolaborativnih robota koji su programirani da pomognu operaterima u složenim procesima montaže poput postavljanja amortizera u automobile i svećića za motore, a takođe je predstavila robota sa samostalnim upravljanjem koga zovu ”Survival”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.