ABB je označio početak izgradnje svog novog pogona u San Giovanni Valdarno u Italiji, koji će služiti kao globalni Centar izvrsnosti i proizvodni centar za infrastrukturu za punjenje električnih vozila. Objekat od 16 000 metara kvadratnih trebao bi da počne sa radom krajem 2021. godine.

 Kao vodeći svetski tržišni lider u rešenjima za e-mobilnost, ulaganje u ovaj novi pogon od 30 miliona dolara dodatni je pokazatelj ABB-ove kontinuirane posvećenosti pokretanju inovacija u ovom brzo rastućem sektoru. Sledi i investicija od 10 miliona dolara u izgradnju novog, potpuno održivog sedišta i centra za istraživanje i razvoj (R&D) za svoje globalne aktivnosti na polju elektromobilnosti. Za lokaciju je odabran kampus Tehničkog Univerziteta Delft, Heertjeslaan u Holandiji, koji bi službeno trebao da bude otvoren ove godine.

 Novi pogon u Italiji će proizvoditi celokupni portfolio ABB-ovih punjača za električna vozila s jednosmernom strujom (DC), namenjen kako kućnim sistemima tako i sistemima za ugradnju na javnim površinama i za javni gradski prevoz.

 Giampiero Frisio, rukovodilac ABB-ove divizije Smart Power izjavio je: „Danas smo svedoci postavljanja temelja važne prekretnice u našem poslovanju u području e-mobilnosti. U ABB-u već više od jedne decenije ostvarujemo napredak u tom sektoru, a ovo novo moderno postrojenje značajno će doprineti daljem napretku globalnog prelaska ka električnoj mobilnosti sa nultom emisijom.”

 Postrojenje će biti opremljeno različitim rešenjima ABB AbilityTM digitalne platforme. To će omogućiti potpunu vidljivost i optimizaciju proizvodnje svakog pojedinačnog proizvoda i povezati automatizovane mrežne sisteme upravljanja skladištem sa proizvodnim pogonom.

 Istraživačko-razvojne aktivnosti odvijaće se u posebnom prostoru od 3200 metara kvadratnih koji je predviđen za razvoj i izradu prototipa. Fokus će biti na implementaciji inovativnih rešenja, novih softvera i alata za upravljanje životnim ciklusom proizvoda, kako bi se u potpunosti integrisale aktivnosti istraživanja i razvoja sa proizvodnim aktivnostima.

 Istovremeno, integracija obnovljivih izvora poput solarnih panela na krovu, optimizovani sistem grejanja i hlađenja, te uvođenje voznog parka električnih automobila za zaposlene, logistiku, prodajni i servisni tim, pomoći će u smanjenju uticaja samog objekta na životnu okolinu.

 Frank Muehlon, rukovodilac ABB-ovog globalnog poslovanja za infrastrukturna rešenja e-mobilnosti, zaključuje: „Budući da se globalna potreba za održivim transportom i dalje povećava, ovo novo postrojenje će osigurati da ABB udovolji novim zahtevima i ostane na poziciji glavnog svetskog isporučioca usluga i rešenja za elektromobilnost.”

 ABB ima veliko iskustvo i nenadmašnu stručnost u razvoju održivih transportnih rešenja. Od ulaska na tržište punjača za električna vozila pre više od deset godina, ABB je prodao više od 14000 brzih punjača u više od 80 zemalja. Za dosadašnji doprinos, ABB je dobio nagradu „Global E-mobility Leader 2019 Award“ za pružanje podrške međunarodnoj promociji održivih transportnih rešenja.

 ABB je nedavno najavio da će isporučiti tehnologiju punjenja za automobile Gen3 koji se takmiče na Svetskom prvenstvu ABB FIA Formula E, prvoj međunarodnoj potpuno električnoj  trci.


ABB d.o.o.

Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd

Tel: 011 3094 300
Fax: 011 3094 343

www.abb.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.