rfid tehnologija uvodna automatika rsIndustrijska proizvodnja se konstantno adaptira na stalno narastajuće zahteve po pitanju produktivnosti i efikasnosti i track&trace tehnologije igraju važnu ulogu u zadovoljavanju ovih ciljeva. Identifikacija pomoću radio frekvencije (RFID) je omogućila proizvođačima, sistem za monitoring visokog kvaliteta, da obezbede paralelno upravljanje i vidljivost preko automatizovanih operacija za rastajuću efikasnost i poboljšanju proizvodnju.

 Sa svakom industrijskom aplikacijom koja predstavlja jedinstven skup izazova i zahteva, važno je znati brzinu, opseg i broj tagova koje zahteva pojedinačna operacija kako bi postigao neophodni nivo kontrole. Dobro je znati prednosti i nedostatke RFID sistema visoke frekvencije i RFID sistema ultra visoke frekvencije i identifikovati oblasti privrede u kojima dati sistemi mogu pronaći najbolju primenu.
Visoka frekvencija
rfid tehnologija hf glavna automatika rs RFID visoke frekvencije je među uobičajeno korišćenim track&trace tehnologijama u industrijskim aplikacijama i često je implementirana zbog pouzdanog rada. RFID tagovi visoke frekvencije koriste induktivno polje kako bi komunicirali između glava za čitanje i pisanje i transpodera. Čitač emituje magnetno polje i kada transpoder prođe kroz njega, stvori se električna struja i na taj način se napaja RFID tag i odašilju podaci.

Induktivno polje formira dobro definisano magnetno polje koje je manje, ali jednostavnije za upravljanje. Sa sistemima visoke frekvencije, jačina signala zavisi od rastojanja od antene. Ovo se koristi za operecije kratkog dometa koje dostižu svega 50 cm. RFID visoke frekvencije ima radnu frekvenciju od 13,56 MHz i može da smesti tagove koji su samo za čitanje, samo za pisanje ili koji su prepisivi. Ima kapacitet memorije od 64 bajta do 8 KB i može da upravlja do 20 tagova u isto vreme. Nadalje, količina memorije taga određuje količinu podataka koji mogu da budu uskladišteni i da bi smestili različite aplikacije, tagovi su dostupni u mnogo različitih oblika, veličina i izrađeni od raznih materijala.

Ultra visoka frekvencija

Nasuprot RFID sistemu visoke frekvencije, RFID ultra visoke frekvencije nudi opsege čitanja koji su kratkog i dalekog dometa. RFID kratkog dometa radi slično kao i RFID visoke frekvencije, tako da antena generiše magnetno polje. Kako je tag bliži anteni, RFID ultra visoke frekvencije kratkog dometa ima šire polje gledanja i kraći opseg čitanja. Što se tiče dodatnih prednosti po pitanju performansi, RFID kratkog dometa karakteriše antena koja smanjuje magneti štit i omogućava blokiranje vidljivosti drugih tagova u neposrednoj blizini.

RFID ultra visoke frekvencije dugog dometa koristi elektromagnetne talase koji se šire izmešu čitača i antena tagova. Na taj način se isporučuje šire polje i povećava mogućnost interferencije. Kako je sposobna da objedini veliku brzinu i veće dužine čitanja, RFID dugog dometa je daleko kompleksniji i njegove performanse se značajno degradiraju zbog njegove apsorpcije, refrakcije i refleksije.

Koristeći radio talase za komunikaciju između glava za čitanje i pisanje i taga, RFID ultra visoke frekvencije može da zadovolji zahteve vezane za aplikacije velikog dometa upravo zbog toga što karakteristike električnog polja jačaju i šire se mnogo više nego što je to moguće sa sistemom visoke frekvencije. Sposoban da komunicira na nekoliko metara sa radnom frekvencijom između 860 i 960 MHz u dalekom dometu, RFID ultra visoke frekvencije može da reši kompleksne aplikacije koje zahtevaju više tagova kako bi bili čitani simultano — upravljajući sa više od 200 tagova u isto vreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.