Ove godine Siemens je objavio veoma ambiciozan plan izgradnje pametnog grada u Siemensstadtu, na periferiji Berlina, Nemačka. Komapnija Siemens će uložiti više od 600 miliona evra za izgradnju ovog pametnog grada.

 Ovaj projekat – „Siemensstadt 2.0“, zauzimaće površinu od 70 hektara i imaće za cilj da ovo područje pretvori u moderan urbani prostor. Ovaj tehnološki napredni novi grad imaće centre za istraživanje i inovaciju, naučne institute, prostor za startap, logistiku i novi proizvodni pogon kompanije. Uporedo sa tim, Siemens planira da razvije 3000 stanova, škola, vrtića, restorana, hotela i maloprodajnih objekata. Imajući u vidu energetsku održivost, Siemens planira da ovom pametnom gradu doda obnovljivu energiju, transport i druge digitalne proizvode.

 Nemačka kompanija, Siemens Financial Services (SFS), u velikoj meri ulaže u izgradnju pouzdane, efikasne i održive infrastrukture u najboljem interesu javnosti. Za finansiranje mega projekta, Siemens traži javno i privatno partnerstvo. SFS ima dokazano ulaganje u infrastrukturne projekte poput aerodroma, univerziteta, luka i smeštaja.

 Siemens AG je fokusiran na poboljšanje svog udela na tržištu pametnih gradova. Da bi to postigla, kompanija razvija tehnologije koje se mogu koristiti u pametnim gradovima. Velika ulaganja kompanije Siemens u istraživanje i razvoj pomogla su u dobijanju novih projekata. Kompanija je 2018. godine lansirala svoj novi pametni kampus, međunarodno sedište kompanije Siemens Building Technologies Division. Najnoviji Siemensov razvoj je pokretanje kompanije Siemens Fabric, projekta vizuelizacije podataka. Prikazuje ulogu podataka u pretvaranju urbanih gradova u pametne gradove. Takođe u 2018. godini, tramvaj Siemens Avenio za Dohu dobio je nagradu iF Design Avard 2018. Za ovaj projekat sarađivao je sa dizajnerskom agencijom Iellov Vindov. Takvo priznanje pomoglo je kompaniji da poveća svoj položaj na tržištu.

 Trenutno su Siemens i Cisco vodeće kompanije kao dobavljači pametnih gradskih projekata. Ranije se Google povukao od svog plana razvoja tehnološkog kampusa u Kreuzbergu u Berlinu. Sa Siemensstadt 2.0, Siemens očekuje vrhunsku poziciju na nemačkom tržištu pametnih gradova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.