attiny45-300-automatika.rs-srbijaAtmel je najavio tinyAVR familiju mikrokontrolera koji ciljaju na uređaje koji se napajaju od jedne baterije, npr. AA ili AAA baterije. Ovi mikrokontroleri savršeno odgovaraju portabilnim uređajima potrošačke elektronike koji uglavnom imaju baterijsko napajanje. U ove uređaje spadaju: dodaci za mobilne telefone, daljinski upravljači, sportska oprema i uređaji za ličnu negu.

Prvi član ove familije mikrokontrolera je ATtiny43 koji ima 4kBytes flash memorije i 64 bajtova sistemskog programabilnog EEPROM-a.

ATtiny43U ima ugrađen boost regulator koji mu omogućava da radi sa baterijskim napajanjima od 0.7V do 1.8V. Regulator pretvara nisku voltažu baterije6 do 3V, što je dovoljno za pravilno funkcionisanje AVR MCU-a, periferija kao i ulazno-izlaznih portova. Ovaj regulator može obezbediti dovoljno struje na pinovima za uključivanje diode ili pokretanje manjeg jednosmernog motora. ATtiny43U takođe poseduje 10-bitni A/D konvertor, dva 8-bitna tajmera, SPI komunikaciju, I2C interfejs, interni temperaturni senzor. Kada se napaja baterijom od 0.7V ovaj mikrokontroler je sposoban da izvrši 8 miliona instrukcija u sekundi, tj. 8 MIPS-a.

U prilog jednostavnom i robusnom razvoju ide i sistem za otklanjanje grešaka (debug system) koji je integrisan u čipu. Svi tinyAVR mikrokontroleri koriste standardne AVR razvojne sisteme. AVR Studio se može besplatno preuzeti sa Atmelovog sajta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.