toyota robot za pomoc ljudima automatika.rs
toyota robot za pomoc ljudima automatika.rsToyota Motor Corporation je razvila  robota (HSR – Human Support Robot) koji će pružati pomoć osobama sa ograničenom mobilnošću ruku i nogu, omogućavajući im nezavisnost u njihovim domaćinstvima. Prototip je nastavak rada u Toyota Partner Robot programu za pomoć ljudima u njihovim svakodnevnim aktivnostima.
 
 

 HSR je operativan uz pomoć glasovne naredbe ili tablet PC-ja, vrlo je upravljivog, kompaktnog i laganog cilindričnog oblika,  sa preklopivom rukom koja omogućava da robot podigne predmete sa poda, dohvati predmete s visokih polica, razgrne zavese ili obavlja druge poslove u domaćinstvu. Pokretni delovi robota, odnosno telo i ruka, ne razvijaju veliku snagu, čime je osigurana sigurnost i bezbrižnost za korisnika. Robot je težak 70 kilograma i u stanju je da drži predmete do 2,6 kg. Dizajniran za upotrebu u zatvorenom prostoru, sa maksimalnom brzinom od 1,8 km/h. Može prevazići neravnine na podu do 10mm (dovoljno da predje sa parketa na tepih) i može savladati uspone do 5 stepeni.
 
 Kao svojevrstan odgovor na starenje japanskog stanovništva, Toyota će nastaviti saradnju sa istraživačkim organizacijama i fakultetima, kao i sa gerontološkim centrima, kako bi se sprovodila adekvatna istraživanja i razvijale nove funkcija za HS robote (npr. video kontakt i nadzor koji pomaže u brizi za starije osobe).

 Pogledajte koje sve mogućnosti ima HS robot:

 
{youtube}zmIV6exwrD8|640|360{/youtube}
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.