”Autolivery” je koncept van, self-drive, vozila koji je predstavila kompanija Ford. On je zamišljen tako da radi sa dronovima kako bi mogao da sakuplja i prevozi različite stvari i predmete, prvenstveno u urbanizovanim delovima grada a i u onim manje.

 Ovaj projekt je razvijen od strane radnika kompanije Ford, a ne neke eksterne kompanije, na šta su u Fordu veoma ponosni. Autolivery je predstavljen na ”Mobile World Congress” održanom u Barseloni kao deo Fordove vizije ”City of Tomorrow”. Ceo koncept je mogao da se posmatra preko headsets-a za virtuelnu stvarnost. Tu ste mogli da vidite kako se ovo vozilo može koristiti-pozvati u toku pripreme večere. Večera je skoro spremna a Vama je potreban još jedan sastojak, onda se poručivanjem tog sastojka i njegove dostave ”na vreme” sa Autolivery vozilom večera uspešno privodi kraju.

 U Fordu smatraju da ovo vozilo moze mnogo brže i sigurnije dostaviti potrebne predmete ili stvari, a očekuju da najveću primenu dobije kod isporuke potrebne medicinske opreme na terenu, gde nije pristupačno za normalna vozila, a ovu kraću putanju self-drive vozilo dobija upravo od dronova koji proračunavaju putanju za kretanje. Čak im je i nije potreban veliki prostor za parking, što je još jedna olakšavajuća okolnost.

 Ken Vasington, podpredsednik razvoja i naprednog inženjeringa je rekao: ”Autolivery još uvek nije moguć ali predstavljaće značajan doprinos u i obogatiti naše živote u viziji ‘City of Tomorrow’ .”

 Inženjeri i dizajneri, kompanije Ford,  Euishik Bang, James Kuo i Chelsia Lau zaslužni su za razvoj koncepta ”Autolivery” koji su predstavili na Ford-ovom ”Last Mile Mobility” takmičenju. Očekuje se da će ovo vozilo pokazati nove mogućnosti kako da se koriste električna i autonomna vozila i u druge svrhe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.