green_engineering_naslovna_vesti_solar_power_major-discovery-mit-revolutionize-solar-power.jpg
green_engineering_naslovna_vesti_solar_power_major-discovery-mit-revolutionize-solar-power.jpg Istraživači na MIT-u došli su do velikog otkrića koje bi moglo zauvek promeniti budućnost  solarne energije. Ranije je zadržavanje solarne energije bilo ograničenih mogućnosti (moguće jedino tokom dnevnih sati) zbog veoma neefikasne i skupe tehnologije skladištenja. Pod uticajem procesa fotosinteze kod biljaka, istraživači Daniel Nocera i Mathew Kanan otkrili su jedinstven način korišćenja sunčeve energije za podelu molekula vode na vodonik i kiseonik, koji se kasnije mogu ponovo rekombinovati unutar ćelija.

 
  "Ovo je nirvana onoga o čemu smo govorili godinama", rekao je Daniel Nocera. "Solarna energija je uvek bilo ograničeno, daleko rešenje. Sada možemo ozbiljno da razmišljamo o solarnoj energiji, kao beskonačnom izvoru energije i to će uskoro biti ostvarivo". Osnovna razlika u njihovom patentiranom procesu je novi katalizator koji generiše kiseonik iz vode, dok drugi katalizator generiše vodonik. Novi katalizator sastoji se od metala kobalta, fosfata i elektrode, postavljene u vodu. Dok elektrcitet, iz bilo kog izvora, teče kroz elektrodu, kobalt i fosfat obrazuju tanak sloj na elektrodi. Dakle, kiseonik je proizveden. Kada je udružen sa drugim katalizatorom koji može da generiše vodonik iz vode,  može da kopira proces razdvajanja vode koji se odvija tokom fotosinteze biljaka.
green_enginevesti_solar_power_major-discovery-mit-revolutionize-solar-power.jpg
  Vodeći istraživač u studiji fotosinteze, James Barber, ovo je nazvao  ‘divovskim korakom napred’ ka proizvodnji velikih razmera, zelene energije koja bi moga potencijalno zadovoljiti ili premašiti svetsku potrebu za energijom ". Ovo je veliko otkriće uz ogromne implikacije za budući prosperitet čovečanstva", rekao je Barber, profesor biohemije na Imperial fakultetu u Londonu. "Značaj njihovog otkrića ne može biti preuveličan, jer otvara vrata za razvoj novih tehnologija za proizvodnju energije, čime se smanjuje naša zavisnost od fosilnih goriva i olakšava rešavanje problema globalnih klimatskih promena". Dok još inženjering mora da radi na ugrađivanju otkrića u solarne fotonaponske ćelije, D.Nocera kaže da je izvesno da će ova tehnologija uskoro u potpunosti preuzeti tržište. "Ovo je samo početak", rekao je D.Nocera, glavni istraživač za projekat solarne revolucije finansiran od strane Chesonis Family Foundation  i kodirektor Eni-MIT Solar Frontiers centra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.