vetro turbina sa solarnim panelima automatika.rs
vetro turbina sa solarnim panelima automatika.rsZašto pristati na jedan oblik obnovljive energije kada struja može da se proizvodi sa dva? To je upravo ono što su naučnici sa Univerziteta u Liverpulu uradili nadogradnjom svakodnevnih vetrenjača sa novim setom rotirajućih solarnih panela. Tim, na čelu sa dr. Joe Kingom, došao je do inovativnog rešenja koje je dovelo u neugodan položaj kritičare koji kažu za turbine da su “korisne samo kada vetar duva” – njihov dizajn duplira funkcionalnost tradicionalnih turbina ugradnjom fotonaponske tehnologije.
 

 Međutim, tim je bio suočen sa problemima već na samom početku. Rana kompjuterska simulacija je ustanovila da će turbina montirana na solarnim panelima izazvati zaslepljujuće zrake svetlosti koji će se prostirati po okolini. Postojala je realna zabrinutost da bi turbine mogle potencijalno da zaslepe pilote aviona, kao i bilo koga ko živi u blizini. I ne samo to, već i u posebno toplom danu turbine bi generisale “smrtonosne” solarne zrake koji bi mogli izazvati požare u zgradama, ako bi bili usmereni.
 
 “Poslednja stvar koju želimo za naše turbine je da izazivaju avionske nesreće i požare, pa smo smislili “zatamnjenu” solarnu ploču koja ne reflektuje sunčeve zrake. Naš raniji prototip je izgledao kao masivna disko kugla kada je bio operativan, ali naša sadašnja rešenja sprečavaju to”, rekao je dr. King.
 
 Tim naučika sada odlučuje gde da instalira svoj prototip solarne vetrenjače. “Zbog slabe količine sunčeve svetlosti u Velikoj Britaniji, mi definitivno tražimo mesto za postavljanje u inostranstvu. Lično verujem  da je idealno mesto Republika Irska. To je blizu, ima jake vetrove, divna leta, plus moja porodica živi tamo, tako da mogu da  im idem u posetu”, reči su dr. King-a. “Još uvek imamo nekoliko testova da uradimo, ali smo uvereni da možemo promeniti svetske potrebe obnovljivih izvora energije. Pomislite samo šta bi naše turbine mogle da urade u zemljama poput Australije.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.