No-code programiranje industrijskih robota počinje sve više da se istražuje, i upravo zbog ove težnje kompanija Wandelbots, Nemačka, pokrenula Startup kako bi prikupila što više sredstava da istraži ovaj način programiranja.

 Wandelbots će iskoristiti deo sredstava (od 30 miliona dolara) kako bi pokušao da ubrza tržišni debi svog TracePen, ručnog uređaja koji bez koda omogućava operaterima da brzo i lako nauče kretnje tj. ponašanje industrijskih robota. Programiranje robota za obavljanje određenih zadataka obično zahteva ogromne količine koda, kao i programere koji imaju vrlo specifične skupove veština. Wandelbots želi da to olakša jednostavnim pokazivanjem robotu ono što vi želite da uradi – a zatim mu pokažete drugačiji set ponašanja ako vam je potrebno da ga reprogramirate za obavljanje novog zadatka.

 Softver koji je Wandelbots razvio da bi ovo omogućio prvobitno je nastao na Fakultetu računarskih nauka Tehničkog univerziteta u Drezdenu. Startup je bio finalista na našem TechCrunch Disrupt Battlefield takmičenju u 2017. godini i prikupio je 6,8 miliona dolara.

 Wandelbots već ima klijente velikog imena, uključujući industrijske gigante poput Folksvagena, BMV-a, Infineona i drugih. Ova tehnologija ima potencijal da uštedi svakome ko koristi industrijske robote više meseci programskog vremena i prateće troškove.

 Izvršnog direktor i suosnivač kompanije Wandelbots, Christian Piechnicka, izjavio je da njihova platforma može prevazići neke izazove sa kojima su kompanije, uključujući i Teslu, bile suočene sa uvođenjem sve veće automatizacije u svoje proizvodne pogone.

 ”Preokreti u vezi sa automatizacijom su izazvani nefleksibilnošću, složenošću i troškovima koje je automatizacija unosila sa robotima. Ljudi obično nisu svesni da 75% ukupnih troškova od uvodjenja robota odlazi na razvoja softvera. Problemi koje su roboti uveli ubili su korist, da tako kazemo. To je upravo problem koji rešavamo. Omogućujemo proizvođačima da koriste robote sa fleksibilnošću i drastično snizimo troškove upotrebe robota. Naš proizvod omogućava ”neprogramerima” da lako nauče robota novim zadacima i na taj način smanjuje učešće teško dostupnih i skupih programera.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.