Softverski deadlock predstavlja kvaku 22 u kompjuterskom svetu. Ovi vrlo cesti bagovi mogu da zakoce mašinu kada se razliciti delovi programa nadu u beskonacnom ciklusu medusobnog cekanja pri pristupu deljenim resursima.

Istraživaci sa Univerziteta u Micigenu su razvili novi pristup ovom problemu sa kontrolerom koji može da predvidi i spreci situacije koje mogu uzrokovati deadlock.


Ovaj kontroler su nazvali Gadara, a napravljen je kao plug-in koji vrši kontrolu pomocu povratne sprege slicne onoj koja nam omogucava upravljanje kolima ili onoj koja se koristi za upravljanje termostatima u grejnim sistemima. Ovaj pristup je potpuno drugaciji od svih prethodnih koji su se zasnivali na testiranjima napisanog softvera i programskom analizom, a zatim eventualnim prepravkama uocenih problema i ponovnim testiranjima. Tako su svi prethodni pokušaji uklanjanja bagova bili rucni umesto automatski.

Gadara analizira program u potrazi za potencijalnim mestima deadlocka, a zatim uvodi upravljacku logiku u program koja osigurava da nece doci do pojave deadlock-a. Problem deadlock-a je postao vrlo aktuelan sa pojavom cipova sa više jezgara koji su sve kompleksniji i sa softverom koji treba da omoguci veci broj paralelnih izvršavanja, a ovaj bag je prisutan upravo u situacijama kada programi koji se paralelno izvršavaju imaju pristup deljenim resursima

Rad o ovom kontroleru pod nazivom "Gadara: Dynamic Deadlock Avoidance for Multithreaded Programs" je prezentovan 9. decembra na USENIX simpozijumu u San Dijegu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.