”Baterije su dosadne kada uspešno rade.” rekao je jedan od direktora u kompaniji ”Tesla” JB Straubel.

 Ipak te sjajne, bele kutije pune akumulatora, iako izgledaju dosadno, u stanju su da snabdevaju i do 15,000 domaćinstava na četiri sata, u vreme najveće potrošnje energije, ili oko 2,500 domova za ceo dan. Ovo predstavlja značajan napredak, zato što nadležni organi neće morati da aktiviraju proizvodnju koja se bazira na fosilnim gorivom, kako bi dopunili energetske nedostatke.

 Električno komunalno preduzeće Južne Kalifornije, udružilo se sa kompanijom ”Tesla” kako bi stvorili jedno od najboljih rešenja za čuvanje viška električne energije. Ovaj projekat je zaživeo za manje od šest meseci. Iako nije bilo jednostavno uskladiti rad ovog državnog preduzeća sa radom lokalne samouprave, ”Tesla” nije imala problema da postavlja svoje velike baterije na određene lokacije, jer njihova instalacija je prilično jednostavna, nakon izlivanja temelja, sistem powerpack-ova se instalira i povezan je sa mrežom. Kada proizvodnja električne energije počne aktiviraju se i baterije za skladištenje energije i krenu sa izvlačenje el. energije iz mreže, ali samo kada je ima viška. Pre instalacije ovog sistema za skladištenje energije ukoliko je bila potrebna dodatna el. energija, odgovorni za snabdevanje stanovništa morali su pokreću elektrene na fosilna goriva ili obnovljivih izvora.

 Ovo je veliki korak ka smanjenju oslanjanja mreže na električnu energiju generisanu iz fosilnih goriva. Trenutno, jedan od najvećih problema sa izvorima obnovljive energije, poput vetrene i solarne je to što generišu više snage nego što je sistemu potrebno u datom momentu, a na taj način energija propada. Ali sa baterijskim stanicama poput Mira Loma, taj višak može da se sačuva i skladišti za kasniju upotrebu.

 Možete očekivati da počnete da viđate ovakva skladišta energije u narednih nekoliko godina. Kada sledeći put napolju bude izuzetno visoka temperatura, i vi uključite vaš klima uređaj, kako biste se rashladili, setite se da vam to omogućuju neke dosadne kutije stoje na sred poljana i istovremeno smanjuju nivo zagađenja okoline.

 Sve prvo počinje u SAD-u, ali očekujemo da ovakve stanice budu instalirane i u Evropi, u zemljama kao što su Nemačka, Austrija, Holandija i drugim koje veliku pažnju posvećuju proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.