Enel, italijanska multinacionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom električne energije i gasa, razmatra opciju da prodaje vetrenu, solarnu i energiju iz ostalih obnovljivih izvora švajcarskoj kompaniji Envion AG, koja se bavi kripto valutama.

 Enel ima za cilj da proceni tržište za prodaju električne energije ”rudarima” bitcoin-a i drugih digitalnih valuta, koje zahtevaju velike količine energije za obnavljanje proračuna, potrebnih za potvrđivanje transakcija.

 Potražnja električne energije za ”rudarenje” bitcoin-a porasla je na 20,5 TWh/godišnje tokom 2017. godine, prema zvaničnom izveštaju Bloomberg New Energy Finance-a. Što se više bitcoin-a stvara, to se povećava i potreba za električnom energijom. Oko ove energije bore se sa preko 3 miliona američkih domaćinstava koje se koriste Enelovom energijom.

 Cela ova priča navela je kompanije širom sveta poput Enela, da se zapitaju, da li im zaista kompanije koji se bave kripto valutama mogu postati ključni kupci za kupovinu viška kapaciteta prikupljenih vetrenom, solarnom energijom i putem hidroelektričnih postrojenja.

 Envion je prikupio $100 miliona dolara tokom jednomesečne crowdfunding kampanje za izgradnju mreže prenosivih digitalnih valutnih jedinica, koje će biti dizajnirane tako da se direktno priključe na vetroelektrane, solarne farme i druge instalacije koje prikupljaju energiju iz obnovljivih izvora. Ovim razvojem će moći da pokreću i premeštaju svoje operacije na lokacije gde je sama energija najjeftinija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.