„Festo će značajno smanjiti svoj CO2 trag u naredne dve godine. Kao rezultat toga, do kraja 2023. godine, sve naše proizvodne i logističke lokacije, kao i nemačke prodajne lokacije i sedište kompanije u Eslingenu biće CO2 neutralni“, objašnjava predsednik Upravnog odbora Festo SE & Co. KG, Dr. Oliver Jung, u svom obraćanju osoblju na kraju godine.

 Izvršni odbor se odlučio za obimne investicije i oslobodio budžete kako bi mogao da realizuje neutralizaciju emisija Scope1 i Scope2 (sopstvena proizvodnja i otkup energije prema Protokolu o gasovima staklene bašte).

Planirane mere se sprovode u četiri glavna pravca:

 Služe za poboljšanje energetske efikasnosti u proizvodnji. U budućnosti, nove zgrade će takođe biti projektovane tako da budu CO2 neutralne u pogledu klimatizacije. Masovno proširenje sopstvene proizvodnje obnovljive energije putem fotonaponske energije značajno će smanjiti količinu električne energije kupljene iz spoljnih izvora. Isto tako, treba da se primeni prelazak na 100% zelenu energiju.

 I u narednim godinama, ekološki razumni projekti kompenzacije biće sprovedeni kako bi se premostili neizbežni periodi konverzije postojećih sistema grejanja i voznog parka u svim našim Festo parkovima širom sveta.

 Festo je svoju sopstvenu strategiju održivosti uskladio sa Strateškim ciljevima razvoja Ujedinjenih nacija (SDG) i čvrsto je usidrio u svoju korporativnu strategiju CS 2025. Festo veruje da je spektar usluga u oblasti automatizacije i tehničkog obrazovanja na dobrom putu da ponudi svojim klijentima održiva, inovativna i konkurentna rešenja.

 U tom kontekstu, takozvane emisije Scope3 (tj. emisije uzvodno i nizvodno van našeg područja) će igrati sve važniju ulogu. Ovde se razmatraju emisije iz nabavke, logistika s jedne strane i upotreba naših proizvoda od strane kupaca s druge. Smanjenje potrošnje energije Festo proizvoda u upotrebi je poseban fokus naših istraživačkih i razvojnih aktivnosti. U tom cilju, pionirske inovacije će biti predstavljene našim kupcima na sajmu u Hanoveru 2022.

 Na putu klimatske neutralnosti, industrija u celini će igrati ključnu ulogu. Nova rešenja će se naći u interakciji digitalizacije, veštačke inteligencije, automatizacije i koncepta održive energije i otporne infrastrukture. U vezi sa ovim, promenljivi zahtevi za kvalifikacije će takođe dati novi podsticaj tehničkom obrazovanju. Festo veruje da je u idealnoj poziciji da odigra svoju ulogu u klimatski neutralnoj budućnosti.

 Odlukom da postane CO2 neutralan, Festo preuzima odgovornost kao porodična kompanija i daće svoj doprinos u rešavanju najvećeg zadatka sa kojim se čovečanstvo danas suočava, borbe protiv klimatskih promena i njihovih posledica. „Uvereni smo da naša posvećenost ekološkoj transformaciji poslovanja i industrije pruža smislenu orijentaciju svima nama u porodičnoj kompaniji Festo i nudi širok spektar mogućnosti“, kaže predsednik Upravnog odbora dr Oliver Jung.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.