Kina postaje zemlja sa najvećom reverzibilnom hidroelektranom na svetu. Upravo su prve dve od ukupno 12 reverzibilnih turbina stavljene u pogon u hidroelektrani Fengning, pokrajini Hebej. Postrojenjem je u vlasnistvu drzavne kompanije State Grid Corp. of China i na putu je da postane najveća reverzibilna hidroelektrana na planeti kada bude pušteno svih 12 turbina što dovodi do ukupne snage od 3.6 GW.

 China Gezhouba Group je prvu reverzibilnu hidrocentralu Fengning počela da gradi još davne 2014.godine za State Grid Corp. of China, dominantnog kineskog državnog operatora distribucije i proizvođača struje. Prve dve faze projekta su rađene istovremeno, a ukupno ima 12 reverzibilnih turbina instalisane snage od po 300 MW.

 Turbine sa ovom tehnologijom mogu i da pumpaju vodu u gornju akumulaciju i da proizvode električnu energiju, sve to u zavisnosti od potrebe. U pumpnom režimu rada su obično noću, kada je struja jeftinija, ili kada se javlja višak energije iz elektrana koje koriste obnovljive izvore. A kada potražnja poraste, reverzibilne hidrocentrale puštaju vodu u donju akumulaciju i proizvode električnu energiju. Smatra se da će ovo novo postrojenje imati veoma važnu ulogu u integraciji obnovljivih izvora energije

 Fengning će slati struju u mrežu u oblasti Pekinga, Tjencina i severa Hebeja i balansirati proizvodnju iz vetroparkova i solarnih elektrana u svom području. Pri punom kapacitetu, taj sistem od 3.6 GW moći će da skladišti i do 40 GWh, što će ga učiniti ozbiljnim faktorom za integraciju obnovljivih izvora energije.

 SGCC je saopštio da će Fengning imati najveću instaliranu snagu među svim pogonima svoje vrste kao i najveći kapacitet za skladištenje. Kompanija je dodala da će reverzibilna hidroelektrana takođe imati najveću podzemnu mašinsku zgradu na svetu.

Kineska Fengning, nakon završetku projetka, po snazi će premašiti reverzibilnu hidrocentralu Bath Country u Virdžiniji, SAD

 Reverzibilna hidrocentrala Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama je trenutno najveća sa nešto više od 3 GW snage u proizvodnom režimu.

 Kina planira da do 2025.godine podigne svoj kapacitet za skladištenje električne energije na 62 GW, a zatim na 120 GW do kraja 2030.godine. Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), Narodna Republika Kina je na kraju 2020.godine imala 30.3 GW, ne računajući hidroelektrane s mešovitom namenom.

Srbija pokreće projekat za drugu reverzibilnu hidroelektranu

 RHE Bistrica je jedan od projekata iz investicionog plana Ministarstva rudarstva i energetike vrednog 17 miijarde evra. Inače, idejni projekat je uradio još davne 1981.godine Energoprojekt-Hidroinženjering iz Beograda.

 Reverzibilne hidroelektrane rade na principu upumpavanja vode iz donje akumulacije u gornju akumulaciju kada je potražnja za električnom energijom manja, a proizvode el. energiu korišćenjem vode iz gornje akumulacije kada je tražnja veća. One proizvode najveću potrebnu energiju i snagu za pokrivanje maksimalne potrošnje u toku dana, što je najskuplja energija na tržištu, zatim se mogu koristiti kao skladišta za energiju ili baterije tako što se energija koristi za pumpanje vode iz donje u gornju akumulaciju zbog čega su rešenje za uključenje proizvodnje vetrparkova ili solarnih elektrana i njihovo skladištenje.

 EPS već ima jednu RHE, Bajina Bašta, a RHE Bistrica bi joj bila veoma slična. RHE Bistrica bi imala četiri agregata proizvođača Francis, nominalne izlazne turbinske snage 157.1 MW i maksimalne ulazne snage 167.9 MW.

 RHE Bajina Bašta ima maksimalnu snagu u generatorskom režimu od 614 MW, i moguću prosečnu godišnju proizvodnju od oko 1 milijardu kWh, i maksimalnu ulaznu snagu u pumpnom režimu od 620 MW.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.