Roboti ”TERMES” su projektovani tako da se vrši samo nekoliko jednostavnih funkcija sa visokim stepenom pouzdanosti. Svaki robot poseduje deset senzora i tri aktuatora kako bi otkrio svoju poziciju u odnosu na blokove koji se koriste u projektu kao građevinski materijal.

 ”TERMES” jedinice su jedino svesne svoje neposredne blizine i nemaju koncept progresije strukture kao celine, ili rada sprovedenog od strane njihovih kolega robota. Oni se jednostavno fokusiraju na ono što je ispred njih sve do izgradnje konačne forme.

 Ako je potrebno, pojedinačni radnik/robot ima sposobnost da izgradi strukturu bez pomoći drugih jedinica, pošto je svaki robot identičan i bez centralne komandne jedinice koja upravlja ili koordiniše jedinicama. Svaki ”TERMES” robot ima sposobnost za manevrisanje na strukturi koju stvara i u svom neposrednom nestruktuiranom okruženju, ali u svom sadašnjem stanju dizajna, on može da funkcioniše samo u ravnim oblastima bez prepreka.

 Svaki robot meri 175 milimetara u dužinu sa podignutim kandžama za hvatanje, širine je 110 milimetara i visine od 100 milimetara, bez potporne police. Svaki robot je težak 810 grama.

Potencijalne prednosti

 ”TERMES” projekat predstavlja skroman prvi korak ka krajnjem cilju potpuno automatizovane radne snage. Ovo bi uklonilo potrebu za stalnim ljudskim nadzorom i ima potencijal da poboljša brzinu i efikasnost izgradnje objekata.

 Nedostatak centralne kontrolne jedinice može biti korisno ukoliko bi se roboti slali na gradilišta visokog rizika. Obično bi u takvim okolnostima cela operacija stala ukoliko bi komandana jedinica bila uništena. Međutim, sa ”TERMES”-om, svaka jedinica je u potpunosti potrošna, omogućavajući drugima da nesmetano nastave rad, bez obzira na gubitke.

 Primene ovih robotskih građevinskih jedinica mogu uključivati zadatke kao što su slaganje vreća sa peskom tokom poplava ili preduzimanje jednostavnih građevinskih poslova u teškim radnim uslovima ili na drugim planetama.

 Ovi roboti su prvi koraci u projektu koji za krajnji cilj ima da stvori potpuno automatizovanu robotsku radnu snagu koja može da izgradi kompleksne strukture, bez potrebe za centralizovanom kontrolom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.