olimpijada-pticje-gnezdo-automatizacija

olimpijada-pticje-gnezdo-automatizacijaTri osnovna načela prošlogodišnje Olimpijade su "Zelena Olimpijada, High-tech Olimpijada i Olimpijada za narod". Da bi se ova načela obistinila, veliki broj inžinjera i tehničara je bio neophodan. Stoga su automatizacija, instrumentacija i sistemi upravljanja bili esencijalni delovi Olimpijade u Pekingu.

Kineska uprava je često bila izložena raznim optužbama zbog nekontrolisanja zagađenosti. Ali, kada su Kinezi 2001. godine dobili pravo da budu domaćini Olimpijskih igara, Peking je uložio dosta truda da stane na put daljem zagađivanju životne okoline.

U mnogim olimpijskim zgradama su instalirane solarne ćelije iako one nisu primarni izvor energije. Na primer, na Nacionalnom stadionu je ugrađeno 1,124 solarnih ćelija koje imaju vek trajanja 25 godina. Ove solarne ćelije pretvaraju sunčevu energiju u jednosmernu struju i uticaće na smanjenje najvažnijih zagađivača i to: emisija ugljen-dioksida će biti smanjena za 2352.5 tona, sumpor-dioksida za 21.7 tona i azot-oksida za 6.7 tona.

 "Splendid Light Sight" je najvažniji projekat osvetljenja u svim Olimpijskim salama. Ovaj projekat je implementiran u jednom od najvažnijih olimpijskih objekata, Water Cube ili Vodena Kocka. Osvetljenje u Vodenoj Kocki je realizovano kombinovanjem više od 400 000 LE dioda. Za ovo je bila potrebna i ogromna mreža upravljanja sa više od 60 000 čvorova. Sistem upravljanja u samoj Vodenoj Kocki se sastoji od tri nezavisna sistema, po jedan za svaki od tri bazena za plivanje, ronjenje i zagrevanje. Dodatni sistem je napravljen za kontrolu kvaliteta vode.

Tehničari mogu da kontrolišu dešavanja u sva tri bazena preko jednog centralnog PC računara. Sistemi upravljanja koriste optička vlakna i SCNet II (vrsta high-speed industtrijskog Ethernet-a) za komunikaciju između kontrolnih stanica, operacionalnih stanica i komunikacionih interfejsa. Što se tiče podataka, pH nivo vode, koncetracija hlora i protoci pumpi za vodu se prenose preko interfejsa napravljenog sa open source OPC softverom. 

Koristeći LabView i CompactRIO hardver koje je proizveo National Instruments, Kinezi su napravili dva ogromna akviziciona sistema za nepunih godinu dana. Oba sistema su odobrena od strane kineske vlade. Za centralni stadion ("Ptičje gnezdo") napravljen je sistem od devet 64-kanalnih setov, dok su za "Vodenu kocku" napravljena dva 36-kanalna seta akvizicionih uređaja CompactRIO. Svaki set je povezan sa ugrađenim računarom i sve ovo je smešteno u NEMA4 kućište. Ovi sistemi su dizajnirani da prate vibracije i ubrzanja zgrade.

Prošlogodišnja olimpijada u Pekingu je aganžovala sledeće brendove iz oblasti automatike:

  • Siemens je stajao iza distribucije prtljaga na terminalu 3 pekinškog aerodroma, bezbednosnih sistema u sportskim salama kao i sistema za preradu vode u kineskoj fabrici vode.
  • Emerson je dizajnirao regulatore za Olimpijske baklje i za centralnu ventilaciju na glavnom stadionu.
  • Schneider Electric je radio celokupno osvetljenje
  •  Rockwell je obezbedio rešenja iz automatike za zgrade
  • ABB je bio zadužen za energetski sistem
  • Honeywell je izigravao čuvara na glavnom stadionu sa svojim sistemima upravjanja
  • GE je bio globalni partnerolimpijskog komiteta, koji je pomogao svojim energetskim sistemima u hotelima i centrima za konferenciju

Lokalne kineske firme su takođe učestvovale u automatizaciji Olimpijade. Hollysis je pobedio na tenderu za sisteme za nadgledanje energetskog sistema.
Kyland je obezbedio sistem za monitoring olimpijskih sala, kao i SCADA sistem za terminal 3 pekinškog aerodroma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.