siemens logo electric car automatika.rs
siemens logo electric car automatika.rsIstraživači u kompaniji Simens razvili su mali ali moćni piezo-hidraulični aktuator. Iako mu je dužina samo 9 centimetara, može primeniti silu veću od 150 N, koja je ekvivalentna težini od 15 kilograma. Takvi aktuatori se, na primer, koriste za rad ventila i poklopaca, a mogu se upotrebiti i kod robota.
 

 Ovaj koncept kombinuje piezo-mehaniku sa hidraulikom. Napon izaziva mala pomeranja piezoelektričnog kristala dok interni hidraulični sistem koristi ove pokrete da generiše rast od dva centimetara. Elektromagnetni aktuatori gube efikasnost ukoliko su veoma mali. Još jedna prednost novih aktuatora je njihovo metalno kućište, koje obezbeđuje da se potrebna hidraulična tečnost nalazi u sistemu, tako da se aktuator mora snabdeti samo elekricitetom. Takođe, aktuator je zaštićen od spoljnih uticaja kao što su prašina, vlažnost i hemikalije.

 inno fo siemens automatika.rsPiezoelektrični kristali se šire u određenom pravcu čim se primeni napon. Na primer, ovi kristali se koriste za ubacivanje vazduha u motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Jedna od njihovih prednosti je i njihova dinamična reakcija. Zahvaljujući njihovoj krutosti, reaguju u istom trenutku. Nasuprot tome, konvencionalni hidraulični sistemi moraju da imaju centralnu pumpu koja šalje tečnost u sve cevi sistema pre nego što dodje do mehaničkog kretanja. Piezoelektrični aktuator razvijen od strane Simensovog istraživačkog odeljenja Corporate Technology (CT) postiže veliku preciznost zato što zahteva samo šest mililitara hidraulične tečnosti. Zatvoreni hidraulični sistemi se sastoje od tri vezana metalna meha koji mogu da se sire duž ose. Ako se piezoelektrični kristali pokrenu, oni se šire u centralnu komoru gde vrše pritisak. Ovaj pritisak otvara ventil na susednoj komori koja napred ima cev. Nadolazeća tečnost malo širi mehove što dovodi do širenja cevi aktuatora. Koristeći patentirano rešenje, istraživači postižu ukupno povećanje od dva centimetara. Oni upravljaju piezoelektričnim kristalima naizmeničnim naponom visoke frekvencije i kombinuju brze sukcesije malih proširenja da omoguće glatko kretanje cevi aktuatora.

 Ovaj sistem predstavlja dalji razvoj piezo-hidrauličnog aktuatora kojeg je CT kreirao za kontrolu ventila na motorima motorima kao kod gasnih turbina. Prema istraživačima novi aktuator se može koristiti u drugim oblastima kao što je robotika, za rad krila aviona ili u medicinskoj tehnologiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.