Da li ste čuli za Wattway i SolarRoad? Ideja je dobra, ali zato cena…

 Jedno malo selo u Francuskoj, je postalo prvi domaćin na svetu solarnom putu koji je dobio naziv Wattway. Ovaj put su konstruisali građevinski inženjeri iz kompanije Colas a ceo projekat je finansirala Vlada Francuske. Ukupina cena izgradnje Wattway-a je neverovatnih 5.53 miliona dolara.

 Komapanija Colas je radila na ovom projektu (Wattway) još od daleke 2009.godine. Wattway je prekriven super-jakim solarnim panelima koji mogu da izdrže i teške kamione sa maksimalnim teretom, kako javljaju iz kompanije Colas. Prošle godine je objavljeno da Colas u saradnji sa Francuskim nacionalnim institutom za solarnu energiju (INES) planira da izgradi oko 1000 kilometara ovakvih solaranih puteva širom Francuske.

 Ovo svakako nisu mala ulaganja, jer jedan kilometar Wattway-a košta nešto više od 5 miliona dolara. S obzirom da se može dobiti električna energija za ulično osvetljejne mesta koje ne broji više od  3500 domaćinstva, nismo bas sigurni koliko je ovo isplativo, ali svakim dana se ulažu što veći napori kako bi se proizvelo što više energije iz obnovljivih izvora bez obzira na cenu.

 Kompanija  Colas pokušava da uradi nešto slično i više kao što su kolege iz Holandije, naime tamo je izgrađena solarna staza za bicikliste 2014.godine, duga 70m koja je kasnije produžena za još 20m, naziv ovog projekta je SolarRoad. Cena instalacije SolarRoad-a isto nije jeftina i iznosi 3.7 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.