BIOSwimmer-robotic-tuna-fish-automatika.rs
BIOSwimmer-robotic-tuna-fish-automatika.rs Tunafish robot, pod imenom “BIOSwimmer”, razvija se od strane “Boston Engineering Corporation’s Advenced System Group”. Na osnovu niza senzora, ova robot riba, može da ispita unutrašnje šupljine brodova kao i svih ostalih stvari pod vodom do kojih je teško doći. Ovaj robot takođe će da čuva i patrolira lukama, pristaništima i da ispunjava bitne bezbednosne misije.
 
 

 Inspirisan stvarnom tunom, BIOSvimmer je dizajniran da ima visoke manevarske sposobnosti u teškim uslovima, sa fleksibilnim trupom i na odgovarajući način postavljenim prsnim i drugim perajama. Za teško dostupna mesta na kojima je potrebna podvodna inspekcija, okvir ronilice nadahnut oblikom tune predstavlja optimalan dizajn. On može pregledati unutrašnjost šupljina brodova kao što su poplavljena brodska dna i rezervoari ili teško dostupna spoljna područja broda poput kormila ili pogona. Takođe, može pregledati i zaštititi luke i pristaništa, pretraživati zadata područja i obavljati druge bezbednosne misije.
 
 BIOSvimmer ima baterijski pogon i predviđen je za dugotrajan rad. Poput drugih bespilotnih ronilica, koristi sopstveni računar za navigaciju, obradu podataka senzora i komunikaciju. Njegova operativna kontrolna jedinica povezana je na laptop i omogućava korisniku intuitivnu kontrolu i jednostavno upravljanje za svestrano korišćenje vezano za pojedinu misiju. Jedinstveni aspekt ovog sistema je spoj unutrašnjih komponenti i spoljnih senzora koji su dizajnirani za zahtevno okruženje tesnog prostora i visoku viskoznost tečnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.