naslovna uredjaj_za_automatsko_ukljucivanje_svetla_projekti_elektronika_automatika.rsJeste li se ikada zapitali kako se ulična svetla upale uveče, a ugase ujutru? Da li neko, svakog dana rano ujutru, dolazi kako bi ih isključio? Kolo koje ćemo prikazati u projektu obavlja ovaj posao. Ulazni deo ovog kola predstavlja senzor koji detektuje svetlo ili tamu, a izlazni predstavlja relej koji priključuje sijalicu (i/ili neki drugi uređaj) na napon gradske mreže. Jednostavnim izmenama kolo može aktivirati relej i pri pojavi svetla, ali i pri pojavi tame.

Kao senzor u ovom projektu korišćen je fotootpornik (LDR – Light Dependent Resistor). On je povezan na komparator LM339 čiji izlaz se povezuje sa tranzistorom BC547 koji radi kao prekidač za relej. Visok naponski nivo na izlazu iz komparatora pobuđuje tranzistor pa ovaj prelazi iz stanja zakočenja u stanje saturacije. Time se javlja kolektorska struja koja napaja špulnu releja. Kada je na izlazu komaparatora nizak naponski nivo, tranzistor ide u zakočenje, nema kolektorske struje, a time ni napajanja za relej, pa se on isključuje.

shema uredjaj_za_automatsko_ukljucivanje_svetla_projekti_elektronika_automatika.rs

Slika 1. Električna šema uređaja
Na slici 1 prikazana je električna šema uređaja. Potenciometrom VR1 podešava se osetljivost uređaja. Napon napajanja uređaja je 5V. Paralelno špulni releja poželjno bi bilo dodati diodu (npr. 1N4148), sa anodom vezanom na kolektor tranzistora, kako ne bi došlo do proboja tranzistora, usled isključivanja releja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.