rgb led projekti keylock automatika.rsPostoji puno nacina za aktiviranje elektronske brave. Za to se mogu koristiti lozinke, radio signali ili glasovne komande. Ovaj projekat razmatra princip prepoznavanja boja, gde ključ može biti bilo šta, npr. boja vaše omiljene knjige ili slika iz vašeg mobilnog telefona. Uz kombinaciju boja razlicitih mogudnosti bice vrlo teško provaliti ovakav sistem.

 Bela svetlost predstavlja skup boja citavog duginog spektra. Kada dode do odredene površine, neke od boja bivaju apsorbovane a neke reflektovane. Reflektovane boje predstavljaju ono što oznacavamo kao boju datog objekta.

 U cilju merenja i kvantitativnog opisa boja elektronskim kolom, mora se meriti intenzitet razlicitih talasnih dužina za svetlost koja se reflektuje od površine. Najjednostavniji nacin za to bi bio da se u jednom trenutku uperi svetlost jedne boje ka površini i zatim izmeri ukupan intenzitet reflektovane svetlosti.

 U najmanju ruku, mogu se koristiti tri osnovne boje (crvena, zelena i plava – RGB). Stoga bi se jedan bazicni sensor sastojao iz tri LED diode (crvene, zelene i plave) i svetlosnog senzora poput fotorezistora. Merenjem reflektovane svetlosti za svaku boju dobila bi se boja datog objekta.

svetlosna brava 1 automatika.rs
Spisak materijala i alata potrebnih za ovaj projekat:
Materijali:
Arduino mikrokontroler
– Drvena kutija
– LED u boji (ili posebne LED diode za tri osnovne boje)
– Fotorezistor
– 2×51O resistor
– 120O resistor
– 100 kO resistor
– Servo motor
– Žice za kratko spajanje
– Papir ili karton
– Traka
– Spajalice
– 9 V bateerija
– Konektor za bateriju od 9V
Alati:
– Lemilica
– Nož
– Lepak
– Klešta
– Bušilica
– Mala testera za drvo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.